ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТІЛЕСНОГО Я ЖІНОК, ХВОРИХ НА РАК РЕПРОДУКТИВНОЇ СИСТЕМИ

Тамара Хомуленко, Ірина Кислова, Ніна Лесніченко

Анотація


Актуальність дослідження. Окремої уваги потребує проблема дослідження тілесного Я в онкохворих, зокрема жінок із раком репродуктивних органів.

Мета дослідження – виявити відмінності та кореляційні зв’язки показників тілесного Я у жінок із онкологічними захворюваннями репродуктивної системи.

Вибірка і методи дослідження. Вибірку досліджуваних склали 30 осіб жіночої статі, а саме: 10 жінок, хворих на рак молочної залози (шифр за МКХ-10 - С50), 10 жінок, які страждають на рак шийки матки (шифр за МКХ-10 - С53), 10 жінок хворих на рак яєчників (шифр за МКХ-10 - С56)  на початкових стадіях захворювання. Всі обстежені пацієнтки проходили стаціонарне та амбулаторне лікування в Державній Установі  «Інститут медичної радіології ім. С.П. Григор’єва НАМН України», м. Харків.

Психодіагностичний інструментарій склали: семантичний диференціал Ч. Осгуда для дослідження ставлення до власного тіла, методика діагностики тілесного локусу контролю  (Т.Б. Хомуленко і співавтори) та методика незакінчених речень «Вербалізація тілесного Я» (Т.Б. Хомуленко і В.О. Крамченкова).

Результати. Визначено, що прийняття власного тіла та каузальність у перебігу фізичних процесів вищі у онкохворих жінок  на рак молочної залози, ніж у хворих жінок  на рак шийки матки. У досліджуваних жінок з різними формами раку репродуктивної системи є відмінності у деяких ознаках здатності до вербалізації тілесного Я. Встановлено зв'язки між інтегративністю та ставленням до себе, між позитивним та адекватним ставлення до  свого тіла та усвідомленістю значущості тілесних процесів, які проходять у тілі, між інтернальним тілесним локусом та усвідомленістю значення тілесних процесів, які проходять у тілі.

Висновки та перспективи. Виявлені відмінності та звязки у розвитку особливостей тілесного Я в онкохворих жінок мають евристичний потенціал для розробки специфічної програми психологічного супроводу процесу їх одужання.


Ключові слова


тілесне Я, тілесний локус контролю, здатність до вербалізації тілесного Я, ставлення до тіла, онкологічні захворювання репродуктивної системи.

Повний текст:

PDF

Посилання


Аммон, Г. (2000). Психосоматическая терапия: монография. Санкт-Петербург: Изд-во «Речь».

Ільїна С. К. (2020). Скринінг онкомаркерів для ранньої діагностики раку шийки матки, яєчників та молочних залоз. Журнал «Вісник Фармації», 3 211-212.

Романів М.П. (2017). Онкогінекологічна патологія в структурі захворюваності та смертності населення України. Журнал «Вісник наукових досліджень», 2. 20 – 24.

Хомуленко Т. Б., Крамченкова В. О. (2016). Методика проективної діагностики тілесного Я. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Психологічні науки, 5 (2). 39‒45.

Хомуленко Т. Б., Крамченкова В. О., Туркова Д. М. (2019). Тілесний локус контролю як копінг. Особистість у кризових умовах та критичних ситуаціях життя: матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції. Суми: Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка. 361-363.

Хомуленко Т. Б., Крамченкова В. О., Туркова Д. М., Лесніченко Н.П., Миронович Б.С. (2020). Методика діагностики тілесного локусу контролю. Вісник ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Психологія. Харків: ХНПУ. 293-316.

Старшенбаум, Г.В. (2014). Психосоматика и психотерапия: Исцеление души и тела: монография. Ростов: Изд-во «Феникс».

Хомуленко, Т.Б., Філенко І.О., Фоменко К.І., Шукалова О.С.& Коваленко М.В. (2015). Психосоматика: культурно-історичний підхід: навч.-метод посіб. Харків: Вид-во «Діса плюс».




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2020.63.07

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.