СПЕЦИФІКА ПЕРЕКЛАДУ ФРАЗЕОЛОГІЧНИХ ОДИНИЦЬ (на матеріалі п’єси Б. Шоу «Пігмаліон»)

Т. В. Вєдєрнікова

Анотація


Порівняльні дослідження в області розмовної лексики і фразеології є одним з напрямів сучасної лінгвістики, що постійно розвивається. До теперішнього часу в області порівняльної стилістики накопичилася значна кількість робіт. Проте поле для вивчення цієї області завжди залишається відкритим, так як в центрі уваги дослідника виявляється поняття норми, яке в різних мовних традиціях суттєво відрізняється. Передача фразеологічних одиниць є невід’ємною частиною процесу перекладу художнього твору з мови оригіналу. При цьому зберігається потреба в аналізі адекватності і еквівалентності текстів. На вибір тактики перекладу фразеологізмів впливає не лише сам текст, який перекладається, але і наміри перекладача як мовної особі. У статті розглядаються різні способи та труднощі перекладу еквівалентних і безеквівалентних іншомовних фразеологізмів на матеріалі роману Б. Шоу «Пігмаліон». Відомо, що переклад фразеологічних одиниць вважається одним із завдань, які ускладнюють роботу перекладача, оскільки багато фразеологізмів мають яскраво виражену національну специфіку, що уособлює загальнонаціональне мислення народу.

Ключові слова: фразеологічний зворот, семантика, тактики перекладу, еквівалент тексту, контекст.


Повний текст:

PDF

Посилання


Vinogradov V.V. О языке художественной литературы. [About the language of fi ction]. Moskva: Goslitizdat, 1960. 655 p.

Kunin A.V. Bolshoy anglo-russkiy frazeologicheskiy slovar. [EnglishRussian phraseological dictionary]. 4th ed., Moskva: Russia, 1984. 944 p.

Muller V.K., Dashevskaya V.L., Kaplan V.A. Novyy anglo-russkiy slovar [New English-Russian Dictionary]. 5th ed., Stereotype. Moskva: Russia, 1998. 880 p.

Rezker Ya.I. Teoriya perevoda i perevodcheskaya praktika: Ocherki lingvisticheskoy teorii perevoda [Translation Theory and Translation Practice: Essays in Linguistic Translation Theory] / D.I. Ermolovich. 2nd ed., Moskva: Valent, 2007. 240 p.

Shansky N.M. Frazeologiya sovremennogo russkogo yazyka [Phraseology of the Modern Russian Language]. Moskva: Higher School, 1985. 160 p.

Show B. Pigmalion. Pesy [Pygmalion. Plays]. Moskva, 1981. 352 p.

Show B. Pigmalion. Pesy [Pygmalion. Plays]. Moskva, 2011. 284 p.

Shaw G.B. Pygmalion. Moskva: Glossa Press. 2002. 224 p.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1076.2019.4.94.01

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.

Коментарі цієї статті

Дивитися всі коментарі