ЖАНРОВА СПЕЦИФІКА ФОЛЬК-ДЖАЗ РОМАНУ-ФЕЄРІЇ «РАЙ-МИР» СЕРГІЯ ЦЮРИЦЯ

Н. В. Горбач, К. В. Антонюк

Анотація


Стаття розкриває жанрову специфіку твору «Рай-Мир» сучасного волинського письменника Сергія Цюриця, аналізує новаторство в інтерпретації фольклорних мотивів у романі. Метою розвідки передбачено з’ясувати фольклорно-міфологічне підґрунтя твору «Рай-Мир» та розкрити доцільність жанрового визначення автора – «фольк-джаз роман-феєрія». У статті проаналізовано фольклорні витоки твору, його інтертекстуальність, що дозволяє використовувати у структурі роману елементи різних жанрів народної творчості. Серед них – народні казки, легенди, пісні, думи. Відтак, структура твору зіткана з фольклорного матеріалу, автор використовує навіть цілі рядки з народнопісенних творів, обігрує мотиви прозових фольклорних жанрів, чим і зумовлена насиченість роману яскравими та суперечливими образами. Порівнюючи особливості джазу та поезії, можна зробити висновки, що обом видам мистецтва притаманні високий ступінь імпровізації, складний ритм та висока емоційна наповненість. Симбіоз зорових та слухових образів відіграє також не останню роль. Відтак, підзаголовок «фольк-джаз» служить своєрідною підказкою в декодуванні авторського задуму та символіки образів. Фантастично-казковий сюжет та міфологічне мислення у творенні художньої дійсності підтверджує авторське визначення «роман-феєрія». Сергій Цюриць заглиблюється в слов’янську міфологію, звертається до космогонічних та астральних символів і таким чином демонструє зв’язок твору з історично-культурною традицією. Отже, фольклорно-міфологічне підґрунтя роману-феєрії «Рай-Мир» виявляє себе в інтерпретації фольклорних мотивів не стільки з метою стилізації, скільки задля створення нової художньої реальності. Своїм романом автор не лише репрезентує сучасне бачення і розуміння фольклорних елементів у поезії, а й демонструє їхнє художнє та практичне значення для сучасного літературного процесу.

Ключові слова: роман-феєрія, фольклор, фольк-джаз, міфологія, жанр, мотив.


Повний текст:

PDF

Посилання


Dubova I.O. Folkloryzm tvorchosti Stepana Rudanskoho [Folklore of creativity of Stepan Rudansky]: avtoreferat dys. ... kand. fi lol. nauk : 10.01.01. Kyiv, 2014. 20 s.

Markiv R.V. Mifolohichnyi folkloryzm v ukrainskii literaturi pochatku XX stolittia (na materiali tvoriv Olhy Kobylianskoi, Mykhaila Kotsiubynskoho, Lesi Ukrainky) [Mythological Folklore in Ukrainian Literature of the Beginning of the 20th Century]: avtoref. dys. ... kand. fi lol. nauk: 10.01.07. Lviv, 2008. 19 s.

Matsenka S. Literaturno-dzhazovyi dzhemseishn [Literary and jazz jam session]. URL: https://zbruc.eu/node/94259 (data zvernennia: 22.11.2019).

Tsiuryts S.N. Lisova knyha [Forest book]. Lutsk : Dolia, 2012. 224 s




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1076.2019.4.94.04

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.