ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНІ ЗВ'ЯЗКИ ПАРОДІЇ: ПАРАДИГМАТИЧНИЙ АНАЛІЗ ЛЕКСИКИ

О. А. Воробьева

Анотація


У статті аналізуються інтертекстуальні зв'язки претекста і пародії на матеріалі  поезії Д. Самойлова «Вільний вірш» і пародії А. Іванова «Професор, поет і Анна». Мета аналізу полягає у виявленні механізму трансформації парадигматичної структури лексики тексту в пародії шляхом зіставлення лексичних парадигм, що функціонують в кожному тексті, і виявленні відмінностей в їх складі і функціях. Аналізується склад парадигм, характер їхнього формування, конфігурація. Проводиться зіставлення парадигматичних схем в обох текстах, на основі якого робляться висновки про відмінності складу і функцій парадигм в претексті і пародії, а також про характер трансформацій, які зазнають парадигми претекста в пародії. У статті встановлено характер інтертекстуального зв'язку між пародією і претекстом, а також виявленні схеми трансформації тексту при створенні пародії. Аналіз зв'язків між прецедентним текстом і пародією дозволяє виявити механізми, за допомогою яких на парадигматичному рівні відбувається трансформація тексту. В результаті аналізу було виявлено спрощення конфігурації парадигм в пародії, за рахунок чого зменшується глибина тексту. Були зроблені наступні висновки: в пародії спрощується схема формування парадигм; зменшується кількість рівнів ієрархії парадигм; знижується роль інтертекстуальних зв'язків в розумінні тексту; в пародії, крім внутритекстових, формуються також міжтекстові парадигми, що зв'язують пародію з претекстом і породжують додаткові смисли. Автор висуває гіпотезу, згідно з якою описана в статті специфіка інтертекстуального зв'язку між пародією і претекстом характерна в цілому для жанру пародії.

Ключові слова: претекст, пародія, парадигма,  парадигматичний аналіз, інтертекстуальність.


Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Иванов А. Пародии / Электронный ресурс. Адрес доступа: http://litparody.ru/autors/ivanov-aleksandr/professor-poet-i-anna.html

Ильф И.А., Петров Е.П. Золотой теленок / Электронный ресурс. Адрес доступа: http://book-online.com.ua/read.php?book=5281

Кафка, Франц. Материалы из Википедии. URL: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%84%D0%BA%D0%B0,_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86 (дата обращения: 15.01.2019)

Парадигматический анализ поэтической лексики: коллективная монография / И.И. Степанченко, М.П. Мирошниченко, К.В.Нестеренко, М.В. Пехарева, О.П. Просяник. Киев: «Українське видавництво», 2014. 216 с.

С. Есенин и его окружение: А. Мариенгоф – Н. Клюев – С. Клычков: сопоставительный анализ лексики: коллективная монография / И.И. Степанченко, Е.В. Гончар, М.П. Мирошниченко, К.В.Нестеренко, М.В. Оробинская, О.П. Просяник. Харьков: «Видавництво Iванченка I. С.», 2016.

Самойлов Д. Стихи. URL: https://45parallel.net/david_samoylov/svobodnyy_stikh_professor_uilyam_ross_eshbi.html (дата обращения: 20.12.2018)




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2019.01.67.04

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.