ПОВТОР ЯК ЗАСІБ МЕТАТЕКСТУАЛЬНОСТІ (НА МАТЕРІАЛІ НАРИСУ М. ЦВЄТАЄВОЇ «МІЙ ПУШКІН»)

В. Ю. Шишкина, Е. А. Дубина

Анотація


У статті на матеріалі нарису Марини Цвєтаєвої «Мій Пушкін» розглядаються функції повторів як одного із засобів метатекстуальності, яка визначається як властивість тексту, пов'язана з наявністю в ньому конструкцій, які використовуються автором для коментування, пояснення свого власного тексту з метою досягнення комунікативної мети, пов'язаної з адекватним сприйняттям тексту читачем відповідно до авторського задуму. Прагнучи в повному обсязі передати свої враження від знайомства в ранньому дитинстві зі спадщиною О.С. Пушкіна, Марина Цвєтаєва в нарисі максимально наближує стиль оповіді до емоційного дитячого мовлення, що рясніє повторами. Відзначається, що повтори, які є поліфункціональними одиницями, можуть реалізовувати в тексті метатекстові функції, основними з яких є наступні: коментування, уточнення, пояснення свого власного тексту, його структурування, відсилання до сказаного раніше, вербалізація когнітивної діяльності автора, розстановка акцентів, виділення головного і привертання уваги читача до найбільш важливого, з позиції автора, фрагменту тексту. Метатекстові функції можуть виконувати словотвірні (кореневі), лексичні і синтаксичні повтори. Досліджуються релевантні для реалізації метатекстових функцій структурні та семантичні особливості повторів, головними з яких є: лексичне наповнення, контактне або дистантне розташування повторюваних одиниць, повний або частковий (з урізанням, з ускладненням, варіативний) збіг повторюваних одиниць.

Ключові слова: метатекстуальність, метатекстові функції, повтори, кореневі повтори, лексичні повтори, синтаксичні повтори.

 

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Вежбицка А. Метатекст в тексте // Новое в зарубежной лингвистике. М: Прогресс, 1978. Вып. 8. С. 402-421.

Лукина Н. В. Метаобразования как средства диалогизации художественного текста (на материале произведений Т. Толстой) // Гуманитарные исследования. 2009. № 3 (31). С. 51–54.

Петрова Н. Г. К вопросу о статусе лексического повтора в поэтическом дискурсе с позиций теории регулятивности // Вестник ТГПУ. Томск, 2010. Вып 6 (96). С. 39-44.

Скоробогатова Е. А. Грамматические значения и поэтические смыслы: поэтический потенциал русской грамматики (на материале категорий и лексико-грамматических разрядов имени). Харьков: НТМТ, 2012. 480 с.

Цветаева М. И. Мой Пушкин. Мой ответ Осипу Мандельштаму. Москва: Директ-Медиа, 2016. 87 с.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2019.01.67.10

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.