ПСИХОЛОГІЧНИЙ ПОРТРЕТ РОСІЙСЬКОЇ ПРОВІНЦІАЛЬНОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ В ОПОВІДАННІ А.П. ЧЕХОВА «ДІМ ІЗ МЕЗОНІНОМ»

Л. Е. Азарова, Л. В. Горчинская

Анотація


У статті розглянуто розкриття А.П. Чеховим психології, людської суті, поведінки провінціальної інтелігенції, її розуміння сенсу життя і призначення людини; показано галерею характерів і різних життєвих шляхів героїв, «морально хворих, надломлених»; сувору критику письменником дійсності і міщанства; безплідність ліберальних ілюзій, що поширилися в 70-ті роки серед демократично налаштованої публіки. Обґрунтовано, що в оповіданні «Дім із мезоніном» романтичну історію про кохання поєднано з громадською темою, пов’язаною з проблемами земств. Установлено, що в «Домі із мезоніном» відбуваються суперечки щодо сенсу життя, призначення людини. Проаналізовано образ молодого художника, який мріє про утопічний ідеал суспільного ладу: якщо звільнити людей від важкої фізичної праці, розділивши її, то тоді кожен буде думати про головне, про пошук правди. Визначено, що його «противник» – Лідія, героїня – подвижниця, прихильниця теорії «малих справ», які вносять невеликі зміни в життя народу, але не піднімаються до розв’язання головних завдань. Місюсь входить до галереї чеховських героїнь-мрійниць, дещо відсторонених від життя і тих, хто підкорюється долі. Показано, що в оповіданні «Дім із мезоніном» втілено прагнення гармонії, мрію про здорове, свідоме існування, духовну красу людини, працю як основу справедливого і чесного життя. Утверджено, що оповідання А.П. Чехова наповнені такою кількістю різноманітних персонажів, характерів, ситуацій, професій, місць побутування, що за ними можна будувати концептосферу російського життя і російського національно-культурного характеру кінця ХІХ ст.

Ключові слова: ліберальні ілюзії, ліричні розповіді, специфіка чеховської майстерності, російська інтелігенція, вузькоутилітарні ідеї, соціальна тема.


Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Азарова Л.Е. Особенности художественного конфликта повестей А.П. Чехова // Таганрог и провинция в творчестве А.П. Чехова: материалы Международной научной конференции: «XXIV Чеховские чтения в Таганроге». Таганрог: Изд-во ФГБОУ ВПО. ТГПЧ, 2012. С. 4–11.

Азарова Л.Е., Горчинская Л.В. Язык произведений А.П. Чехова // Вестник Таганрогского государственного педагогического института. Гуманитарные науки. Спецвыпуск №1. Таганрог, 2011. С. 83–86.

Азарова Л.Е. Образы провинциальной интеллигенции как средство разоблачения психологии мещанства в творчестве А.П. Чехова // «Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія». 2018. № 37. С. 4–8.

Петухова Е.Н. Чеховская провинция: среда обитания и обитатели // Таганрог и провинция в творчестве А.П. Чехова: материалы Международной научной конференции «XXIV Чеховские чтения в Таганроге» 2011. Таганрог: Изд-во Таганрог. гос. пед. ин-та им. А.П. Чехова, 2012. С. 114–122.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2019.01.67.12

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.