ТЕКСТ ЯК IДIОМАТИЧНЕ УТВОРЕННЯ В СИСТЕМI СЛОВО – ФРАЗЕОЛОГIЗМ – ТЕКСТ

Иван Иванович Степанченко

Анотація


У статті стверджується, що текст, ФО і слово як одиниці, що характеризуються iдiоматичнiстю, можуть бути включені в один ряд. Проте iдiоматичнiсть різних типів мовних утворень носить різний характер: iдiоматичнiсть фразеологічних сполучень має чисто мовний характер, iдiоматичнiсть фразеологічних єдностей образно-понятійний характер. Iдiоматичнiсть слова, що визначається сполучуваністю морфем, носить одночасно і мовний і образно-понятійний характер. Текст за iдiоматичнiстю щонайближче до фразеологічних зрощень, складність сприйняття яких не пов'язана з наявністю в них архаїчних елементів, і фразеологічних єдностей, оскільки iдiоматичнiсть в цих ФО, як і в тексті, проявляється на образно-понятійному рівні. Міра iдiоматичностi визначається, по-перше, різною кількістю проміжних взаємозв'язаних ланок між "банальними" (тобто не залежними від змісту тексту, позатекстовими) образно-понятійними одиницями, генерованими словами і їх блоками, і образно-понятійними структурами, які формуються в процесі розуміння цього тексту, тобто входять у відповідну текстову парадигму. По-друге, міра iдiоматичностi визначається мірою передбачуваності (і одночасно мірою ускладненості виникнення) зв'язків між початковим позатекстовим і текстовим образно-понятійними утвореннями. При цьому мається на увазі, що відповідні образно-понятійні структури формуються не лише і не стільки за рахунок окремих слів, скільки за рахунок вербальних блоків. Таким чином, міра iдiоматичностi (міра переструктуювания)   зводиться до появи різної кількості проміжних образно-понятійних ланок, необхідних для розуміння тексту, тобто для переходу від банальних (позатекстових) ланок до текстових, і складністю переходу від однієї проміжної ланки до іншої.

Ключові слова: ідіоматичність, текст, слово, фразеологізм, образно-понятійні одиниці.


Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Apresyan YU.D. Leksicheskaya semantika: Sinonimicheskie sredstva yazyka // YU.D. Apresyan. Izbrannye trudy, tom I. 2-e izd., ispr. i dop.. M.: SHkola «YAzyki russkoj kul'tury», Izdatel'skaya firma «Vostochnaya literatura» RAN, 1995, 472 s.

Baturina O.V Idiomatichnost' slovoobrazovatel'noj formy: Avtoref. diss. … kand. filol. nauk. Kemerovo, 2004, 20 s.

Girnyak E.M. Idiomatichnost' reklamnogo teksta (na materiale russkoj i kitajskoj reklamy) // Vestnik Permskogo universiteta. 2011. Vyp. 1 (13). S. 32 – 38.

Panov M.V. O slove kak edinice yazyka // M.V. Panov. Trudy po obshchemu yazy-koznaniyu i russkomu yazyku. T. 1. M.: YAzyki slavyanskoj kul'tury, 2004. S. 51 – 87.

Paradigmaticheskij analiz leksiki poeticheskogo proizvedeniya: Kollektivnaya monografiya / Pod nauchnoj redakciej I.I. Stepanchenko. K.: “Ukraїns'ke vidavnictvo”, 2014. 216 s.

Pravdin M.N. Analiz soderzhatel'noj struktury teksta // Sbornik nauchnyh trudov MGPIIYA im. Morisa . Toreza. Vyp. 103. M., 1976. S. 91 – 102.

Pravdin M.N. Problema abstraktnogo i konkretnogo v myshlenii yazyke. M.: Vdohnovenie, 1991. 231 s.

Stepanchenko I.I. Funkcional'no-tipologicheskoe issledovanie poeticheskoj metafory: Avtoref. diss. … kand. filol. nauk. M., 1980. 28 s.

Stepanchenko I.I. Funkcionalizm kak al'ternativnaya lingvisticheskaya paradigma (na materiale hudozhestvennyh tekstov). Kiev: «Ukraїns'ke vidavnictvo», 2014. 200 s.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2019.04.70.02

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.