ПРО ПРОЕКТИВНІСТЬ ХУДОЖНЬОГО ТВОРУ (НА МАТЕРІАЛІ НОТАТОК І.Ю. РЕПІНА ТА О.М. ГОРЬКОГО ПРО Л.М. ТОЛСТОГО)

Мария Павловна Мирошниченко

Анотація


У статті досліджуються елементи проективності художнього твору на матеріалі нотаток І.Ю. Рєпіна та О.М. Горького про Л.М. Толстого. Слідом за М.М. Правдіним проективність твору визначається як подібність ефекту від зображуваного та зображення у свідомості реціпієнта на рівні конкретного образу. Перехід реціпієнта від тексту до дійсності, який відбувається на рівні деякого усвідомлення, розуміння, характерний для текстів концептуального типу. Ці ж принципи відображення дійсності у текстах (у широкому розумінні) можуть бути виділені і при сприйнятті вербальних текстів, однак у цьому випадку проективність та концептуальність постають як результат вторинного розмежування цих двох принципів, яке проводиться на фоні концептуального відображення дійсності вербальним текстом. Автором виділяються такі одиниці тексту, що зумовлюють його проективність, як здатність займати певне місце в просторі і часі, структура та характерний зовнішній вигляд, а також експресивність, експліцитність Я автора, документализм, невеликий розмір тексту, короткі речення, ритм, особливості інтонації та повтори. Робиться висновок про значно більшу проективність нотаток І.Ю. Рєпіна про Л.Н. Толстого в порівнянні з нотатками О.М. Горького, що підтверджує гіпотезу про те, що проективність відноситься до властивостей мислення та світосприйняття художника і проявляється у різних сторонах його діяльності.

Ключові слова: проективність, концептуальність, фізична форма, зовнішній вигляд, експресія, документалізм, Я автора, короткі речення, повтори, І.Ю. Рєпін, О.М. Горький.


Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Vershovskij A. Fotografiya kak istochnik nepreryvnogo razocharovaniya. – 2010. URL: http://antver.net/photodisappoint/index.html (дata obrashcheniya 14.10.2019 g.).

Gor'kij M. Vospominaniya o L've Nikolaeviche Tolstom. URL: https://rusneb.ru/catalog/000199_000009_004742940/viewer/?page=5 (дata obrashcheniya 10.11.2019 g. ).

Gumbrekht H.U. Proizvodstvo prisutstviya. CHego ne mozhet peredat' znachenie. – Moskva: Novoe literaturnoe obozrenie, 2006. – 183 s.

Pravdin M.N. Analiz soderzhatel'noj struktury teksta // Sbornik nauchnyh trudov MGPIIYA imeni Morisa Toreza, vyp. 102. M., 1976. – S. 91-102.

Pravdin M.N. Problema abstraktnogo i konkretnogo v myshlenii i zyke. M.: Vdohnovenie, 1991. – 230 s.

Repin I.N. Iz moih obshchenij s L.N. Tolstym. URL: http://tolstoy-lit.ru/tolstoy/vospominaniya/v-vospominaniyah-sovremennikov/repin-iz-moih-obschenij-s-tolstym.htm (дata obrashcheniya 10.11.2019 g.).

Stepanchenko I.I. Funkcionalizm kak al'ternativnaya lingvisticheskaya paradigma. – K.: «Ukraїns'ke vidavnictvo», 2014. – 200 s.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2019.04.70.05

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.