ГРАМАТИЧНИЙ МАРКЕР ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКІВ: СМЕЛЯКОВ – МАЯКОВСЬКИЙ

Елена Александровна Скоробогатова

Анотація


В статті розглянуті інтертекстуальні зв’язки між поезією Ярослава Смєлякова «Кто вбив Маяковського?» й поетичним ідиостилем Володимира Маяковського. Мета нариса – дослідити за допомогою лінгвопоетичного інтертекстуального аналіза, як у поезії Смелякова використаний прийом плюралізації та апелятивації власних назв, що характерний для ідіостилю В. Маяковського, та інші типові ідиостильові граматичні покажчики: субстантивні біноми, створення оказіоналізмів. Доведено, що прийом плюралізації виконує в поезії Смелякова функцію граматичного маркера інтертекстуальності, що кореспондує з творами Маяковського. Прийом застосування морфологічних маркерів інтертекстуальності й відсилки до прецедентного тексту або ідіостилю широко представлений в пародії та стилізації, в ліриці він використовується досить обмежено. У вірші Смелякова граматична «стилізація під Маяковського» вказує на генетичний зв'язок з поетичною мовою і стилем поета революції. Використані методи лінгвопоетичного аналізу, функційної граматики та інтерпретаційно-текстологічний. Метод типологічного зіставного аналізу дозволяє дослідити взаємозв’язки між поезією Смелякова та ідиостилем Маяковського крізь призму відношення до прийому як до типологічної риси. На експліцитному рівні інтертекстуальна взаємодія представлена характерною лексикою, цитуванням, граматична відсилка вказує на імпліцитну інтертекстуальність, що свідчить про глибоку орієнтацію Смелякова на художню манеру, мову й стиль Маяковського, якому поезію присвячено.

Ключові слова: поетична морфологія, граматичні маркери, інтертекстуальність, плюралізація оніма, апелятивація.


Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Ganieva A. L.YU.B. Ee Lilichestvo Brik na fone Lyuciferova veka. M.: Molodaya gvar-diya, 2019. 576 s.

Kovtunova I.I. Poeticheskij sintaksis. M.: Nauka, 1986. 206 s.

Lotman M.YU. Vnutri myslyashchih mirov. CHelovek – tekst – semiosfera – istoriya. M.: YAzyki russkoj kul'tury, 1996. 464 s.

Mayakovskij V. Sobranie sochinenij v chetyrekh tomah. T.2. Stihi i poemy. M.: Hudo-zhestvennaya literatura, 1936. 382 s.

Skorobogatova O.O. Grammaticheskij marker allyuzii (na materiale ciklov A.A. Ah-matovoj «Severnye elegii» i D. Bykova «Novye ballady» // Mova: naukovo-teoretichnij chaso-pis z movoznavstva. № 24. Odesa: «Astroprint», 2015. S. 102-107.

Skorobogatova O.O. Morfologicheskoe ustrojstvo stihotvoreniya A. Ahmatovoj «Vsem obeshchan'yam vopreki…»: mezhtekstovye svyazi // Russkaya filologiya. Vestnik Har'kovsko-go nacіonal'nogo pedagogicheskogo universiteta imeni G.S. Skovorody. Har'kov, 2016. № 4 (59). S. 3 – 7.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2019.04.70.06

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.