ОСОБЛИВОСТІ ПОВЕДІНКОВИХ РЕАКЦІЙ САМЦІВ ЩУРІВ У ТЕСТІ «ВІДКРИТЕ ПОЛЕ» ПРИ АЛІМІНТАРНОМУ НАДХОДЖЕННІ ЖИРІВ РІЗНОГО ПОХОДЖЕННЯ

Р. В. Антіпова, Т. Є. Комісова, А. Є. Сак

Анотація


Останніми роками активно проводиться дослідження впливу жирів різного походження на морфофункціональні та біохімічні  характеристики організму і майже випускається з поля зору їх можливий вплив на вищу нервову діяльність та поведінку. Метою роботи було вивчення динаміки поведінкових змін у щурів після тривалого споживання жирів різного походження.  Поведінку статевозрілих самців щурів вивчали у тесті «відкрите поле» впродовж трьох днів за показниками їх орієнтовно-дослідницької та емоційної активності після 60 денного споживання ними жирів різного походження (пальмова олія, рафінована соняшникова олія, маргарин) у розрахунку  3 мг/кг.  Отримані експериментальні дані свідчать, що на тлі тривалого споживання   щурами жирів різного походження їх орієнтовно-дослідницька поведінка за показниками  горизонтальної і вертикальної активності та кількістю заглядань у норки  істотно не відрізняється, як при повторному тестуванні у відкритому полі, так і у порівнянні з контрольною групою. Проте виявлено, що емоційна активність (за проявами вегетативних реакцій дефекації та грумінгу) після тривалого споживання застосованих жирів викликає у самців щурів зміну рівня тривожності. Довгострокове споживання пальмової олії супроводжується  тенденцією до збільшення дефекацій  і до збільшення  кількості та тривалості актів грумінгу, як при повторному тестуванні, так і у порівнянні з контрольною групою. У самців щурів, що довгостроково споживали маргарин, навпаки, відмічено зниження рівня тривожності. У порівнянні з контрольною групою і впродовж тестування у них відмічається зменшення проявів грумінгу та дефекації. У тварин, що довгостроково споживали рафіновану олію показники емоційної активності впродовж трьох днів спостережень майже не змінювалися і не відрізнялися від показників контрольної групи. 

Ключові слова


пальмова олія; рафінована соняшникова олія; маргарин; тест «відкрите поле»; поведінка

Повний текст:

PDF

Посилання


Al'kevich Ye.L., Statsenko Ye.A., Korolevich M.P., Kutnyakhova L.V. (2009). Opredeleniye biologicheskoy tsennosti rastitel'nykh masel. Meditsinskiy zhurnal. 2, 23-25. (in Russian).

Anisimov A.A., Rumiantsev V.Y. (2002). Palm oil and its role in the production of products. Fatand-oil industry. 2: 22-24.

Barcelos R.C., Vey L.T., Segat H.J., Roversi K., Roversi K., et al. (2014). Cross-generational trans fat intake exacerbates UV radiation-induced damage in rat skin. Food Chem Toxicol. 69: 3845. doi: 10.1016/j.fct.2014.03.031.

Bibik Ye.YU., Gayvoronskaya YU.V. (2015). Vliyaniye izbytochnogo potrebleniya pal'movogo masla na organometricheskiye pokazateli timusa v raznyye periody ontogeneza. Mezhdunar. Nauch. In-t. IX (16): 81‒86. (in Russian).

Borisova O.O. (2007). Pitaniye sportsmenov. Ucheb. -metod. posobiye. M.: Sovetskiy sport, 132 s. (in Russian).

Chen B.K., Seligman B., Farquhar J.W., Goldhaber-Fiebert J.D. (2011). Multi-Country analysis of palm oil consumption and cardiovascular disease mortality for countries at different stages of economic development: 19801997. Published in Globalization and health. 7(1):45.

Dias V.T., Trevizol F., Roversi K., Kuhn F.T., Roversi K., et al. (2015) Trans-fat supplementation over two generations of rats exacerbates behavioral and biochemical damages in a model of mania: Co-treatment with lithium. Life sciences. 1(132): 6-12. doi: 10.1016/j.lfs.2015.04.013.

Di Genova L, Cerquiglini L, Penta L, Biscarini A, Esposito S. (2018) Pediatric Age Palm Oil Consumption. Int J. Environ Res Public Health.Apr 1;15(4): 651.

Dobryansʹkyy D. O. (2015) Rolʹ dovholantsyuhovykh polinenasychenykh zhyrnykh kyslot u kharchuvanni nemovlyat //Zdorovʹe rebenka 4. р. 21-30

Drake A.J., Reynolds R.M. (2010). Impact of materna obesity on off spring obesity and cardiometabolic risk. Reproduction. 23: 387-398.

European convention for the protection of vertebral animals used for experimental and other scientific purpose: Council of Europe. Strasbourg. 18.03.1986.

Gabay I.A., Mukhachev Ye.V., Mikhaylova K.A., Nosov V.N. (2011). Aprobatsiya metoda otsenki gorizontal'noy dvigatel'noy aktivnosti belykh laboratornykh krys s pomoshch'yu avtomatizirovannoy ustanovki «Otkrytoye pole». Obshchestvo. Sreda. Razvitiye: Terra Humana. (3): 20‒27. (in Russian).

Gancheva S., Galunska B., Zhelyazkova Savova M. (2017). Diets rich in saturated fat and fructose induce anxiety and depression-like behaviours in the rat: is there a role for lipid peroxidation. Int J Exp Path. 98(5): 296-306. doi: 10.1111/iep.12254.

Jaarin K., Mustafa M.R., Leong X.F. (2011). The effect of heated vegetable oil sin blood pressure in rats. Clinics (San-Paulo). 66(12): 2125-2132.

Kir'yanova Ye.V., Ukad A.S., Gukova YU.D. (2013). Polovyye i tipologicheskiye razlichiya v povedencheskoy aktivnosti nelineynykh krys v teste «Otkrytoye pole». Sovremennyye problemy nauki i obrazovaniya. 5: 460 (in Russian).

Kolesnyk P. O., Kedyk A. V., Arypovsʹkyy O. V. (2014) Vyvchennya zhyrnokyslotnoho skladu krovi patsiyentiv iz nadmirnoyu vahoyu, ozhyrinnyam ta hostrym infarktom miokarda. Laboratorna diahnostyka 4 (70): р. 23-30

Kuptsov P.A., Malugin VM, Pleskacheva MG. (2016). Sravnitel'noye izucheniye povedeniya gryzunov raznykh vidov v testakh na issledovatel'skuyu deyatel'nost' i prostranstvennoye obucheniye. Protsedury i metody eksperimental'nogo psikhologicheskogo issledovaniya. 368-373. (in Russian).

Liu Q., Rossouw J.E., Roberts M.B., Liu S., Johnson K.C., Shikany J.M., et al. (2017). Theoretical effects of substituting butter with margarine on risk of cardiovascular disease. Epidemiology. 28, 145.

Markel' A.L. (1981). K otsenke osnovnykh kharakteristik povedeniya krys v teste otkrytogo polya. Zhurn. vyssh. nervn. deyatel'nosti. 31(2), 301-307. (in Russian).

Mayorov O.YU. (2011). Otsenka individual'notipologicheskikh osobennostey povedeniya i ustoychivosti intaktnykh belykh krys-samtsov na osnove faktornoy modeli normal'nogo etologicheskogo spektra pokazateley v teste «otkrytoye pole». Klinicheskaya informatika i telemeditsina. 7(8). 21-32 (in Russian).

Melik-Kasymov T.B., Rudnichenko U.A., Kuznetsova T.Ye, Kondrashova K.B., Lukashevich B.C., et al. (2018). Eksperimental'naya otsenka vliyaniya pal'movogo masla na regulyatsiyu psikhologicheskikh funktsiy organizma. Voprosy pitaniya. Materialy XVII Vserossiyskogo kongressa s mezhdunarodnym uchastiyem «Fundamental'nyye i prikladnyye aspekty nutritsiologii i diyetologii. Lechebnoye, profilakticheskoye i sportivnoye pitaniye» M. 2931.10, 87(5): 35-36 (in Russian).

Phivilay A. et al. (2009) High dietary consumption of trans fatty acids decreases brain docosahexaenoic acid but does not alter amyloidβ and tau pathologies in the 3xTg-AD model of Alzheimer's disease. Neuroscience 159(1), р. 296307

Titov V.N. (2006). Oleinovaya zhirnaya kislota, oleinovyye, linolevyye i linolenovyye lipoproteiny nizkoy plotnosti. Klinicheskaya laboratornaya diagnostika. 6, 3-13 (in Russian).

Whitmer R.A., Gunderson E.P., Barrett-Connor E., Quesenberry CP Jr, Yaffe K., et al., (2005). Obesity in middle age and future risk of dementia: a 27 year longitudinal population based study. BMJ, 330 (7504), 1360. 25. WHO. (2018); Rezhim dostupu: https://apps.who.int/iris/handle/10665/279454.

Zapadnyuk I.P., Zapadnyuk V.I., Zapadnyuk B.V., Zakhariya Ye.A. (1983). Laboratornyye zhivotnyye. Razvedeniye, soderzhaniye, ispol'zovaniye v eksperimente. Izd. 3, K.: Vishcha shkola, 383 s. (in Russian).

Zarytsʹka M. V. et al. (2012) Doslidzhennya vplyvu kharchuvannya na rozvytok khvorob systemy krovoobihu. Naukovi pratsi Natsionalʹnoho universytetu kharchovykh tekhnolohiy 45: 26-30.




DOI: https://doi.org/10.34142/2708-5848.2020.22.1.01

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.