ВІДНОВЛЕННЯ ПОСІВНИХ ЯКОСТЕЙ НАСІННЯ У НАСІННИЦТВІ ГОРОХУ ОВОЧЕВОГО (Pisum sаtivum L.)
Анотація
Загально визнаною вадою у технології насінництва гороху овочевого є його ліано-подібне стебло, яке у період біологічної стиглості насіння вилягає. Цьому сприяє достатньо масивна вегетативна маса стебла, та ще й дощі, які часто випадають у найбільш важливий період – збирання врожаю. Полегле стебло, а разом із ним боби та насіння через полеглість, підвищену вологість уражуються специфічними хворобами та шкідниками. Наслідком такого явища стає втрата кондицій насіння, зокрема його посівних якостей. Особливо незворотні втрати бувають у насінництві, на його початкових етапах – у добазовому, базовому та елітному насінництві. Згідно прийнятій практиці, насіння, яке втратило схожість нижче 60% бракують. За умови насінництва новостворених сортів, насіння яких на цих етапах є небагато, виникає загроза повної втрати сорту. У вирішенні цієї проблеми, тобто «порятунку» такого насіння, а отже і нового сорту ми пропонуємо застосовувати змішані посіви некондиційного насіння гороху овочевого з ячменем ярим. Ячмінь слугує у даному випадку опорною культурою. У розробці такої технології було використане насіння з практично втраченою схожістю сортів гороху овочевого – ранньостиглого Салют ДТР, середньостиглого Натінау, середньопізнього Стриж та кондиційне насіння ячменю ярого сорту Геліос. Запропонована достатньо проста технологія відновлення втраченої через несприятливі погодні умови, (можуть бути і інші причини) кондиційності насіння гороху овочевого у змішаних з ячменем ярим агрофітоцинозах, стане у нагоді на різних етапах насінництва культури, за виникненням такої потреби. Про ефективність застосування цієї технології свідчать результати аналізів, які були проведені Ніжинською державною насіннєвою інспекцією. За результатами їхнього проведення енергія проростання насіння сортів гороху овочевого Салют ДТР, Стриж та Натінау складала – 87, 88, 88 %, схожість – 92, 93, 93 %, вологість – 12/2, 12.4, 13.2 %, фізична чистота насіння була в межах 99.0, 98.0, 99.0 % відповідно. Якість насіння відповідала нормам ДСТУ 7160:2010 за категорії насіння – ДН (добазове насіння) та БН (базове насіння). Доцільність використання цієї технології обумовлена ще й тим, що в результаті її використання, по суті, був врятований високо-цінний та високовартісний вихідний матеріал дефіцитних вітчизняних сортів гороху овочевого консервного призначення.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Bondarenko L.V. Nasynnytstvo i nasynnesnavstvo polevykh kultur [Seed production and seed science of field crops]. Instytut roslinnitstva im. Juriyeva UAAN. – Kharkiv, 2007. S.215. [in. Ukrainian].
Vitco, G.I., Taranukho, G.I. (2014). Sravnitel'naya otsenka sortov gorokha v kollektsionnom pitomnike [Comparative estimation of pea varieties in collection nursery]. Vestnik Belorusskoy gosudarstvennoy sel'skokhozyaystvennoy akademii. №1. [in Beloruss]
Gorova, T. K., Yakovenko, K. I. (Eds). (2001). Suchasni metody selektsiyi ovochevykh i bashtannykh kultur [Modern methods of selection of vegetable and melon cultures]. Kharkiv: Osnova. – 432 s. [in Ukrainian].
Gorova T.K., Zuk O.J., Jakovenko K.I., Khare-ba V.V.(2001). Polozhennya pro virobnitstvo originalnogo i elitnogo nasinnya ovochevykh i bashtannykh kultur, kormovykh koreneplodiv, kormovoyi kapusti. [Regulations on the production of original and elite seed production of vegetable and melon crops, fodder roots, fodder cabbage]. Institut ovochyvnytstva i bashtannytstva UAAN. Kharkiv, 2001. – 28 s. [in. Ukrainian].
Epikhov, V.A., Samarin N.A., Drozd A. M., Proninа, E.P. (1985). Metodicheskiye ukazani-ya po selektsii i pervichnomu semenovodstvu ovoshchnyh bobovyh kul’tur. (1985). [Methodological instructions for the selection and primary seed production of vegetable legumes]. Moskva: VNIISOK, 60 p. [in Russian].
Zakon Ukraine № 3019-IV «Pro priednannia do Skhemy sortovoyi sertyfikazii nasinnia zerno-vykh kultur Organizazii ekonomichnogo spivrobitnyztva ta rosvytku» vid 15 lyutogo 2011 roku.
DSTU 2240-93. Nasinnya silskogospo-darskykh kultur. Sortovi ta posyvny yakosty. Tekhnychny umovy: DSTU 2240-93. Chynnyi vid 1994-07-01. [Seeds of agricultural crops. Varietal and sowing qualities. Technical conditions: DSTU 2240-93]. – К.: Dershstandart Ukraine, 1994. – 73 s. (in Ukrainian).
DSTU 4138-2002. Nasinnia silskogospo-darskykh kultur. Metody vyznachennia yakosti: Chynnyi vid 2004-01-01. [DSTU 4138-2002. Seeds of agricultural crops. Methods for determining quality. Effective from 2004-01-01]. – Kyiv. [in Ukrainian].
DSTU №7160:2010. Nasinnya silskogospo-darskykh kultur. Sortovi ta posyvny yakosty.. Tekhnychny umovy: [in Ukrain-ian].
Kuperman F.M., Chyrkov Yu.I (1970). Biologicheeky control za rasvityem rastenyi na mete-orplogycheskykh stanziyakh [Biological control of plant development at meteorological stations. Methods of field experience]. – Leningrad: Gidro-meteoisdat,. –148 с. (in Ukrainian).
Havrylyuk M.M. Nasinnytstvo ta nasin-nyesnavstvo polʹovykh kulʹtur [Seed production and seed science of field crops]. – К .: Agrarna nauka, 2007. – 216 s. (in Ukrainian).
Naumkina, T.S. (1988). Izmenchivost’ osnov-nyh hozyaystvenno-poleznyh priznakov goroha [Variability of the main economically useful traits of peas].Moskva: VNII rastenievodstva. Sbornik nauchnyh trudov po prikladnoy botani-ke, genetike I selektsii, T. 117, P. 121–125. [in Russian].
Strygun V.M. (2007). Novyyi sort gorokhu ovochevogo Stryzh [New variety of vegetable pea Stryzh]. Naukovyyi visnyk Naztsionalnogo agrarnogo unyversytetu. – Vyp.. 116. – S. 266–269. [in. Ukrainian].
Strygun V.M., V.S. Lukach, Z.D. Sych (2010). Novyyi sort gorokhu Salyiut DTR [New variety of peas Salute DTR]. Nauka ta innovatsii v Natsionalnomu universytety biore-sursyv y pryrodokorystuvannya. Sbyrnyk sav-ershenych naukovych ta innovatsyyinych rosrobok . – № 1(7). – S. 45. [in. Ukrainian].
Strygun V.M., V.S. Lukach, Z.D. Sych (2010). Novyy sort gorokhu Natynau. [A new variety of peas Natinau]. Nauka ta innovazyy v Natsyonalnomu universitety bioresursyv i pri-rodokorystuvannya. Sbirnyk savershenych nau-kovych ta innovatsyyinych rosrobok – № 1(7). – S. 46. [in. Ukrainian].
Strygun V.M. (2012). Suchasnyy stan metodyv formuvannya rysnykh reproduktsyy u gorokhu ovochevogo (Pisum sativum L. Partim) [The current state of methods of forming various reproductions in vegetable peas (Pisum sativum L. Partim)]. Sortovyvchennya ta okhorona prav na sorty roslyn.– № 3 (17). – S. 12–16. [in. Ukrainian].
Strygun V.M. ( 2012). Sortova sertifikatsiya nasinnya gorokhu ovochevogo [Varietal certi-?ication of vegetable pea seeds]. Ovochivny-tstvo i bashtannytstvo,– Vip. 58. – S. 356–364. [in. Ukrainian].
Strygun V.M. (2014). Vlyyanye faktorov vneshneyi sredy na prodolzhitelnost vegeta-zyonnogo peryoda gorokha ovoshnogo [The influence of environmental factors on the duration of the growing season of vegetable peas (Pisum sativum L.)]. – Sortovyvchennya ta okhorona prav na sorty roslyn.– № 4 (25). – S. 63–67. [in. Ukrainian].
Strygun V.M., Strygun O.P. (2014). Rek-omendatsyy z tekhnologyy nasynnytstva gorokhu ovochevogo. [Recommendations for seed technology of vegetable peas]. – К., NU-BiP Ukraini.– 27 р. [in. Ukrainian].
Strygun V.M., Strygun O.P., Strygun L.V. (2016). Reprodukuvannya nassynnya gorokhu ovochevogo v procesy nasynnytstva. [Reproduction of vegetable pea seeds in the process of seed production]. (rekomendatsyy dlya pyd-pryemstv Ukraini z nasynnytstva gorokhu ovochevogo). – Kyiv, NUBiP Ukraini.– 45 р. [in. Ukrainian].
Sych S.D., Strygun V.M., Lykar J. O. (2011) Rekomendatsyy z tekhnologyi vyroshuvannya orygynalnogo ta elytnogo nasynnya gorokhu ovochevogo.[ Recommendations on the technology of growing original and elite vegetable pea seeds]. NUBiP Ukrayny. Kyiv. – S.– 24. [in. Ukrainian].
Voloshchuk O.P. (2007). Metody pryskorenogo vidtvorennya nasynnya elyty yarogo yachmenyu [Methods of accelerated reproduction of seeds of elite spring barley]. Peredgyrne ta girske semlerobstvo i tvarynnytstvo: mishvid. nauk. temat. sb. – Vip.49, ch. 2 – S.7 – 13. [in. Ukrainian].
Yakovenko, K. I. (2001). Metodyka doslidnoyi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methodology of experimental work in vegetable and melon]. – Kharkiv: Osnova. – 369 p. [in Ukrainian]
DOI: https://doi.org/10.34142/2708-5848.2022.24.2.05
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.