ТРАДИЦІЙНІ ОБРЯДОВІ ТА СВЯТКОВІ СТРАВИ УКРАЇНЦІВ-СЛОБОЖАН

К. О. Наконечна

Анотація


У статті досліджується обрядове та святкове харчування, як складова матеріальної культури українців Слобожанщини. Аналізуються проблеми збереження традицій у приготуванні народних обрядових та святкових страв, пов’язаних із ними звичаїв та ритуалів.

Ключові слова: традиційні страви, Слобожанщина, народне харчування, звичаї, обряди, свята.

 

В статье исследуется обрядовое и праздничное питание, как составная часть материальной культуры слобожан. Анализируются проблемы сохранения традиций в приготовлении народных обрядовых и праздничных блюд, связанных с ними обычаев и ритуалов.

Ключевые слова: традиционные блюда, Слобожанщина, народное питание, обычаи, обряды, праздники.

 

The ritual and holiday nutrition as a component of Ukrainians’ material culture from Slobozhanschyna is investigated in the article. The problems of preservation the traditions in cooking of folk ritual and holiday dishes and connected customs and rituals with them are analyzed. Conclusions are made that ethnographic features of Slobozhanshchina don't object the all-Ukrainian complex of traditional food. In ritual foods by calendar holidays and family ceremonies there are many archaic elements. Each food during the holiday is unique, bears in itself ceremonial value and belief is defined. Food of Ukrainians in Slobozhanshchina, as well as any region of Ukraine, has a certain selection of products for foods preparation, ways of cooking process, peculiar to this region, the certain set of foods of a festive meal, the rituals, customs and ceremonies connected with food. National food always was a powerful and significant component of a material ethnocultura, considerably influencing and spiritual culture of Ukrainians. The ceremonial and festive food of surburbians expresses the most resistant ethnic tradition. At the present stage is observed that fact that the considerable part of ceremonial and festive foods departed became archaic or pass through profound changes. Presently we observe obvious need for return of national traditions for branch of food, synthesis of experience of preparation of national ceremonial and festive foods and drinks.

Key words: traditional dishes, Slobozhanschyna, folk nutrition, customs, rituals, holidays.


Повний текст:

PDF

Посилання


Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: історико-етнографічне дослідження / Артюх Л. Ф. – К: Наукова думка, 1977. – 153 с.

Астахова О. В. Свята та побут Слобожанщини / Астахова О.В., Крупа Т. М., Сушко В. А.. – Х.: Колорит, 2008. – 143 с.

Борисенко В. К. Традиції і життєдіяльність етносу: на матеріалах святково-обрядової культури українців: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – К.: Унісерв. 2000. – С. 59.

Іванов П. В. Жизнь и поверья крестьян Купянского уезда Харьковской губернии / Упорядкування та передмова М. М. Красикова. Додаток: Пища и питье крестьян-малороссов, с некоторыми относящимися сюда обычаями, поверьями и приметами / Сост. В. Щелоковская. – Х.: Майдан, 2007. – 288 с.

Культура і побут населення України / Автори В. І. Наулко, Л. Ф. Артюх та ін. – К.: Либідь, 1993. – 288 с.

Муравський шлях – 97. Матеріали фольклорно-етнографічної експедиції «Муравський шлях-97» / Упорядники: М. М. Красиков, Н. П. Олійник, В. М. Осадча, М. О. Семенова. – Х.: ХДІК, 1998. – 400 с.

Скуратівський В. Т. Русалії. – К.: Довіра, 1996. – 734 с.

Скуратівський В. Т. Місяцелік: Український народний календар. – К.: Мистецтво, 1992. – 208 с.

Скуратівський В. Т. Дідух: Свята українського народу / В. Т. Скуратівський. – К.: Освіта, 1995. – 272 с.

Скуратівський В. Т. Святвечір. У 2 кн. – К.: Вироб.-комерц. фірма «Перлина», 1994.

Сумцов М. Ф. Слобожане: Історико-етнографічна розвідка. – Х.: Акта, 2002. – 282 с.

Супруненко В. П. Народини: Витоки нації; символи, вірування, звичаї та побут українців. – Запоріжжя: МП «Берегиня», 1993. – 136 с.

Українська етнологія: Навчальний посібник / за ред. В. Борисенко. – К.: Либідь, 2007. – 400 с.

Українська минувшина: Ілюстрований етнографічний довідник. Пономарьов А., Артюх Л., Бетехтіна Т. та ін. – К.: Либідь, 1994.

Українське народознавство / за загальною редакцією С. П. Павлюк, Г. Й. Горинь, Р. Ф. Кирчіва. – Львів: ВЦ «Фенікс», 1994. – 608 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.