РЕЦЕНЗІЯ НА МОНОГРАФІЮ КАНДИДАТА ІСТОРИЧНИХ НАУК, ДОЦЕНТА ТРУБЧАНІНОВА МИКОЛИ АНАТОЛЬОВИЧА «РОЗВИТОК ПІДСОБНИХ ПРОМИСЛОВИХ ВИРОБНИЦТВ І ПРОМИСЛІВ У СЕЛЯНСЬКИХ ГОСПОДАРСТВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ РОСІЇ В ЕПОХУ ЦИВІЛІЗАЦІЙНИХ ЗМІН КІНЦЯ ХVIIІ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.»

М. М. Олійник

Анотація


Розглянута в монографії Трубчанінова М.А.тема представляється науково виправданою. У вітчизняній і закордонній історіографії дотепер не було комплексної роботи, присвяченої дослідженню історичного розвитку підсобних промислових виробництв і промислів у селянських господарствах Європейської Росії в епоху цивілізаційних змін кінця ХVIIІ – початку ХХ ст. У наявних роботах дана тема порушена лише фрагментарно, у загальному контексті соціально-економічної історії Російської імперії. При всьому значенні цих раніше проведених досліджень виникає необхідність об’єктивного, різнобічного переосмислення найбагатшого досвіду значимості організаційних, виробничих, технологічних традицій і новацій в розвитку різних видів кустарних промислів в селянських господарствах.

У рецензованій монографії Трубчанінова М.А. вперше висвітлено перспективи розвитку селянських промислових виробництв і промислів при переході до ринкових відносин, розкрито можливості міжгосподарської кооперації та промислової кооперації. Автор наголошує на об’єктивній необхідності розвитку підсобних виробництв в аграрній сфері, а також характеризує рівень та напрями формування матеріально-технічної бази селянської промисловості у кінці ХVIIІ – початку ХХ ст. Особлива увага приділяється підвищенню ефективності підсобних підприємств різного профілю, зокрема по переробці сільськогосподарської продукції, виробництву будівельних матеріалів та товарів народного споживання

Повний текст:

PDF

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.