ІСПАНСЬКА ТЕМА В ОПОВІДАННЯХ Е. ХЕМІНГУЕЯ «ПЕРЕМОЖЕЦЬ НЕ ОДЕРЖУЄ НІЧОГО»

Тетяна Олегівна Разуменко

Анотація


Ернест Хемінгуей – знакова фігура в літературі XX століття, його ім'я і творчість назавжди увійшли в історію світової літератури. Метою статті є характеристика способу розкриття внутрішнього світу і емоційного стану героїв, психологізм «втраченого покоління» у взаємодії зовнішнього і внутрішнього його прояву через громадянську війну в Іспанії. У статті аналізуються розповіді «Там, де чисто, світло», «Якими ви не будете», «Світло життя».

Вогняна атмосфера «кривавого десятиліття» внесла нові теми в творчість письменника, Іспанія стала для нього «моментом істини», він відчуває невідворотність майбутньої світової війни. В Іспанії Е. Хемінгуей в повній мірі проявив себе і як художник, і як громадянин. Всі герої його оповідань – це прості люди, чоловіки і жінки, безробітні, травмовані війною, які шукають своє місце в післявоєнному світі (кухар, лісоруб, індіанці, повії та ін.). Вистояти і знайти своє місце в житті їм допомагають невичерпний гумор, сміх, самоіронія, жарт, а часом і гіркий сміх.

«Код» світла, чистоти, миру усюди включається в твори письменника. В характері його персонажів є багато спільного, що об'єднує їх при всіх відмінностях зовнішності й життєвого шляху – і перш за все, – безвихідь і розчарування, байдужість до життя взагалі, і найстрашніше – їхня самотність. Гранична відвертість і справжність рухів душі, з'єднання моралі, історії, природи з хронікою однієї людської долі, – виключно яскрава творча індивідуальність Е. Хемінгуея, який описує своїх героїв.

У роботі ми дійшли висновку, що персонажі новел про воєнні роки в Іспанії «Там, де чисто, світло» (про самотнього старого), «Якими ви не будете» (про війну), «Світло життя» (сумно-іронічна розповідь про повій, які згадали минуле) так чи інакше відторгнуті благополучним суспільством. Безвихідь, болісний стан душі всього «втраченого покоління» поєднується з вірою в «нормальне» життя без війни персонажів його оповідань. Світло і гідність – ось головні складові мирного життя людини, сповідь людини, яка вибралася зі безодні й вціліла під час війни, але втратила сенс життя в мирний час, – характерна риса багатьох постатей військових конфліктів.

Ключові слова: іспанська тема, Е. Хемінгуей, «Переможець не одержує нічого», «втрачене покоління», «код» світла.


Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Volkova L.A. Funktsii portreta v literaturnom proizvedenii (na materiale romana F.M. Dostoevskogo «Prestuplenie i nakazanie») [Functions of the portrait in a literary work (based on the material of the novel by F. M. Dostoevsky “Crime and Punishment”)]. Kharkov: Folio, 2016. 198 s.

Gilenson B. Videt vperedi vechnost [See ahead of eternity]. Posleslovie k sborniku prozy Khemingueya. Panorama, 1993. 2006. URL: http: www.noblit.runode1077

Klevalina N. Ernest Kheminguey: Pobeditel ne poluchaet nichego [Ernest Hemingway: Winner Gets Nothing]. Vokrug sveta, 2005. URL: http:www.vokrugsveta.ruvsarticle1104

Kheminguey E. Sobranie sochineniy v 4 tt. [Collected works in 4 tt]. Moskva: Khud. lit., 1968.

Kheminguey E. Sobranie sochineniy v 4 tt. [Collected works in 4 tt]. T. 1. Moskva: Khud. lit., 1968. – 719 s.

Kheminguey E. Sobranie sochineniy v 4 tt. [Collected works in 4 tt]. T. 2. Moskva: Khud. lit., 1968. – 679 s.

Kheminguey E. Sobranie sochineniy v 4 tt. [Collected works in 4 tt]. T. 3. Moskva: Khud. lit., 1968. – 750 s.

Kheminguey E. Sobranie sochineniy v 4 tt. [Collected works in 4 tt]. T. 4. Moskva: Khud. lit., 1968. – 558 s.

Kheminguey E. Biblioteka klassiki [Classic library]. Moskva: Khud. lit., 1988. 557 s.

Lotman Yu.M. Portret. Stati po semiotike kultury i iskusstva [Portrait. Articles on semiotics of culture and art] Sankt-Peterburg: Akademicheskiy proekt, 2002. S. 349—375.

Lytvyn T.V. Chaso-prostorovi struktury u konteksti romanu O.Khaksli «Novyi dyvnyi svit» [Time-space structures in the context of O. Huxley's novel A New Wonderful World]. Kharkiv: Folio, 2016. 198 s.

Etova O.V. Istoriya russkoy literatury X-XX vekov. Russkaya literatura 2-oy poloviny XIX-XX vv. [History of Russian literature of the X-XX centuries]. Moskva: Izd-vo SGU, 2001. 151 s.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1076.2019.3.93.13

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.