ДОСВІД ФІНЛЯНДІЇ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВАННЯ БАТЬКІВ УЧНІВ: ЦІЛЬОВИЙ І ЗМІСТОВИЙ КОМПОНЕНТИ

В. В. Ворожбіт-Горбатюк, Я. В. Волкова

Анотація


Стаття присвячена аналізу досвіду визначення цільових і змістових компонентів виховання батьків у Фінляндії. Проведено науковий аналіз ступеня розробки проблеми. Указано, що досвід Фінляндії є цінним, не суперечить ціннісним пріоритетам української парадигми освіти і до цього часу не був предметом окремого дослідження. У ході проведення дослідження визначено особливості цільного компонента виховання батьків учнів у Фінляндії. Зокрема, зазначено про те, що основою розвитку дитини у цій країні визначено забезпечення батьками або компенсування освітнім закладом добробуту дитини, створення середовища відчуття радості, успіху. Така орієнтація суттєво відрізняється від практики українського досвіду організації педагогічної просвіти батьків. Конкретизовано той факт, що головне завдання виховання батьків у цій країні полягає в формування у них бачення ходу дитячого зростання, їхнього розвитку та навчальних можливостей, коли доросла людина підтримує та наставляє фізично, психологічно, соціально, пізнавально й емоційно, попереджує труднощі, що можуть виникнути.

У статті наголошено на тому, що провідним принципом організації виховання батьків у Фінляндії є інтеграція. Зміст інтегративної просвіти забезпечується темами, пов’язаними зі сферою дитячого життя, аналізом змісту дитячих поглядів на світ. Цілі такої інтегративної просвіти батьків сумісно договірні та визнані середовищним суспільством, у якому живуть діти. Авторами зазначено, що у Фінляндії діє система універсального розвитку дітей у ранньому віці, система патронування і допомоги в організації догляду за дітьми, система охорони здоров’я, розгалужена система громадських бібліотек.

Аналіз публікацій, дописів численних форумів батьків, спілкування з фінами засвідчило, що під час планування проблематики зустрічей чи занять з батьками і дітьми беруться до уваги різні галузі знань і розглядаються як частина обраної теми. Вибір тематичних модулів має за мету залучення батьків і дітей до планування занять.

Новизна змістового компоненту забезпечується інтеграційним підходом у визначенні змісту занять і створенням розгалуженої мережі установ додаткових освітніх послуг у сфері спорту, мистецтва, культури, організації спільного дозвілля.

Ключові слова: батьки, дитина, інтеграція, цілі виховання, розвиток, вихователі, підготовка, системність, суспільні цінності.


Повний текст:

PDF

Посилання


Защита детей. Режим доступу: https://mnogodetok.ru/viewtopic.php?t=37597

Родительство в Финляндии. Режим доступу: https://culturas.fi/ru/diskussionnaya-gruppa-roditelstvo-v-finlyandii-montessori-pedagogika

Тімоті Д. Вокер Як навчають у Фінляндії. Найкраща шкільна освіта. Пер. з англ. Н. Лавської. К. : Видавнича група КМ-БУКС, 2018. 232 с.

Эмиграция и жизнь в Финляндии – личный опыт. Режим доступу: https://life-trip.ru/emigraciya-i-zhizn-v-finlyandii-lichnyj-opyt/

REFERENCES:

Emihratsiia i zhyzn v Finliandii – lichnyi opyt (2019). [Emigration and living in Finland is a personal experience]. Retrieved from: https://life-trip.ru/emigraciya-i-zhizn-v-finlyandii-lichnyj-opyt/ (in Russian).

Roditelstvo v Finliandii (2019). [Parenthood in Finland]. Retrieved from: https://culturas.fi/ru/diskussionnaya-gruppa-roditelstvo-v-finlyandii-montessori-pedagogika (in Russian).

Timoti D. Voker (2018). Yak navchaiut u Finliandii. Naikrashchf shkilna osvita. [How to teach in Finland. The best school education]. (Trans. from English). Кyiv : Vydavnycha hrupa KM-BUKS (in Ukranian).

Zashchita detei (2019). [Child protection]. Retrieved from: https://mnogodetok.ru/viewtopic.php?t=37597 (in Russian).




DOI: https://doi.org/10.34142/23128046.2019.46.03

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.