ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ ТЕАТРАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ ЯК ГАЛУЗІ НАУКОВОГО ЗНАННЯ

Л. А. Штефан, К. Є. Каліна

Анотація


У статті проаналізовано основні закономірності та принципи театральної педагогіки як галузі наукового знання. Вивчення філософських, психологічних, культурологічних та мистецькознавчих джерел і зв‟язків театральної педагогіки з науками про людину дозволило провідні закономірності театральної педагогіки як науки поділити на: закономірності, котрі є спільними для філософії та театральної педагогіки; закономірності, які є спільними для психології та театральної педагогіки; закономірності, що властиві виключно для педагогічної науки; закономірності, котрі властиві театральній педагогіці. З‟ясовано, що до провідних закономірностей театральної педагогіки належать: залежність змісту театральної педагогіки від соціальної політики держави; взаємозв‟язок та взаємозалежність між метою соціального розвитку та рівнем розвитку театральної педагогіки; вплив навколишнього середовища на формування особистості; сумісний інтерес актора і глядача в кінцевому результаті їхньої взаємодії; цілісність впливу акторів на глядачів; єдність мети, завдань, змісту, методів і форм театральної діяльності; відповідність повноважень та відповідальності усіх учасників театрального дійства. До специфічних принципів театральної педагогіки як самостійної галузі наукового знання можна віднести: принцип добровільності; принцип дотримання законності; принцип відповідальності суб‟єктів театральної діяльності за дотримання етичних та правових норм; принцип універсальності; принцип клієнтоцентризму; принципи справедливості та комунікативності; принцип доповнювання, котрий передбачає підхід до розвитку людини як сукупності взаємопов‟язаних процесів (природного, культурного, соціального та ін.); принцип інтеграції, який включає взаємодопомогу всіх соціальних інституцій у процесі формування особистості; принцип партнерства та взаємної довіри та деякі інші. Отже, проаналізовані нами питання закономірностей та принципів театральної педагогіки переконливо доводять, що зазначена педагогіка є самостійною галуззю наукового знання, має категорії, які є спільними як з філософією, педагогікою та психологією, так і власні категорії, котрі притаманні суто театральній педагогіці.

Повний текст:

PDF

Посилання


Абрамян В. Ц. Театральна педагогіка. К. : Лібра, 1996. 224 с.

Галузинський В. М., Євтух М. Б. Педагогіка: теорія та історія. К., 1995.

Коменский Я. А. Избранные педагогические сочинения: В 2-х томах. М., 1982. С.529.

Крутецкий В. А. Психология: Книга для учителя и классного руководителя. М., 1980. 303 с.

Лозова В. І., Троцко Г. В. Теоретичні основи виховання і навчання: Навчальний посібник. Х. : ОВС, 2002. 400 с.

Мигович І. І. Соціальна робота. Вступ до спеціальності. Ужгород, 1997. 190 с.

Слепухов М. Закони, закономірності, принципи та правила в педагогіці. Рідна школа. 2002.січень. С.10-13.

Социология: Наука об обществе: Учебное пособие для студентов вузов. Под ред.В. П. Андрущенко, Н. И. Горлача. Х. : ИМП «Рубикон», 1996. 687 с.

Философский энциклопедический словарь. М., 1997.

REFERENCES:

Abramian, V. Ts. (1996). Teatralna pedahohika. [Theatrical pedagogy]. K. : Libra (in Ukranian).

Haluzynskyi, V. M. & Yevtukh, M. B. (1995). Pedahohika: teoriia ta istoriia. [Pedagogy: theory and history]. K. (in Ukranian).

Komenskij, Ya. A. (1982). Izbrannye pedagogicheskie sochineniya: V 2-kh tomakh. [Selected pedagogical works]. M., P. 529. (in Russian).

Kruteckij, V. A. (1980). Psikhologiya: Kniga dlya uchitelya i klassnogo rukovoditelya. [Psychology]. M. (in Russian).

Lozova, V. I. & Trotsko, H. V. (2002). Teoretychni osnovy vykhovannia i navchannia: Navchalnyi posibnyk. [Theoretical foundations of education and training]. Kh. : OVS (in Ukranian).

Myhovych, I. I. (1997). Sotsialna robota. [Social work]. Vstup do spetsialnosti. Uzhhorod (in Ukranian).

Slepukhov, M. (2002). Zakony, zakonomirnosti, pryntsypy ta pravyla v pedahohitsi. [Laws, patterns, principles and rules in pedagogy]. Ridna shkola. 1, P.10-13 (in Ukranian).

Andrushchenko, V. P. (Ed) (1996). Sociologiya: Nauka ob obshchestve. [Sociology: The Science of Society]. Uchebnoe posobie dlya studentov vuzov. KH. : IMP «RubikoN». (in Russian).

Filosofskij ehnciklopedicheskij slovar' (1997). [Philosophical Encyclopedic Dictionary]. M. (in Russian).




DOI: https://doi.org/10.34142/23128046.2020.49.12

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.