КОМПОЗИЦІЙНО-ЕСТЕТИЧНА СВОЄРІДНІСТЬ АВТОБІОГРАФІЧНОГО ТВОРУ В. КОРСАКА «ПОЛОН»

К. І. Коваленко

Анотація


ОБІОГРАФІЧНОГО ТВОРУ В. КОРСАКА «ПОЛОН». Жанрове позначення твору є його текстовим маркером, оскільки для автора жанр слугує свого роду каноном або творчою моделлю, що являє сукупність основних (ядерних) компонентів, які є характерними та відтворюваними у структурі різноманітних текстів одного жанру. Однак використовуючи «жанровий потенціал» при створенні твору, кожний автор надає йому індивідуальний характер. У статті розглядається композиційна-естетична своєрідність мемуарної повісті «Полон» В. Корсака. Композиція виступає формою структурного відображення й розвитку теми, яка поділяється на внутрішню та зовнішню. Композиція, як відзначає Н.А. Ніколіна, «є прояв значущої переривистості у неперервності». Таким чином, своєрідність лінгвістичного підходу до дослідження композиції тексту виявляється при розгляді категорій членимості та зв’язаності. До чинників членимості композиції належать: графічне виділення частин; композиційно-мовленнєва форма викладення; тип інформації, що передається; роль інформації у тексті, який розгортається. Зазначені чинники формують різні види членування: об’ємнопрагматичне, структурно-смислове та контекстно-варіативне. Два останніх види членування – явища у значній мірі суміжні. У статті ми розглядаємо внутрішню композицію мемуарного твору, що досліджується у межах теорiї контекстно-варіативного членування.

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Vinogradov V.V. O teorii hudozhestvennoj rechi. M.: Vysshaja shkola, 1971. 239 s.

Gal'perin I.R. Tekst kak ob"ekt lingvisticheskogo issledovanija. M.: Nauka, 1981. 139 s.

Korsak" V. Plѣn". Parizh": Rodnik", 1927. 240 s.

Nikolina N. A. Po`etika russkoj avtobiograficheskoj prozy. M.: Flinta: Nauka, 2002. 422 s.

Nikolina N.A. Filologicheskij analiz teksta. Ucheb. posobie dlja stud. vyssh. ped. ucheb. zavedenij. M.: Akademija, 2003. 256 s.

Orlova N.A. Rechevoj zhanr «memuary» i ego realizatsija v tekstah nositelej raznyh tipov rechevoj kul'tury: dis. … kand. filol. nauk: 10.02.01. Omsk, 2004. 212 l.

Shmid V. Narratologija. M.: Jazyki slavjanskoj kul'tury, 2003. 312 s.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1572.2021.01.73.05

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.