ОСОБЛИВОСТІ ГЕОСТРАТЕГІЇ США В СУЧАСНИХ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ

І. В. Пересипкіна

Анотація


Розглянуто ключові аспекти геостратегії Сполучених Штатів Америки і їх вплив на міжнародну політику та геополітичну картину світу. Автор висвітлює історичний контекст розвитку геостратегічних пріоритетів США, починаючи з періоду холодної війни і до сучасності. Висвітлюються основні геополітичні цілі США, включаючи збереження свого геостратегічного впливу у світі, забезпечення безпеки та оборони своїх
інтересів. Досліджується геостратегічний фокус США на різних регіонах світу, таких як Азія-Тихий океан, Близький Схід, Європа та Південна Америка, і визначає ключові аспекти їхньої політики в кожному з них. Розглянуто актуальні геополітичні виклики, з якими США стикаються, такі як конфлікти з Росією та Китаєм, боротьба з тероризмом і регіональні конфлікти. В статті аналізується роль міжнародних альянсів, таких як
НАТО, ООН і інші, у здійсненні геостратегічних цілей США. Визначено, що геостратегія Сполучених Штатів Америки залишається ключовим чинником у ф ормуванні міжнародної геополітичної арени і визначенні геостратегічного ландшафту у світі, і при цьому, вона піддавалася змінам відповідно до зміни глобальних обставин і внутрішньої політичної ситуації. Підкреслюється важливість адаптації геостратегії до сучасних
реалій та викликів, що ставляться перед США в міжнародній арені, таких як кліматична зміна, кібербезпека та нові форми загрози. Тема є актуальною для розуміння глобальної ролі Сполучених Штатів Америки і важлива для аналізу та прогнозу подальшого розвитку міжнародних відносин.
Ключові слова: геополітика США, геостратегія США, геополітична конкуренція, міжнародні відносини, тероризм, ядерна загроза, мультилатералізм.


Повний текст:

PDF

Посилання


Bzhezinskyi, Z., 2018. Velyka shakhivnytsia. Kharkiv. 288 s.

Holtsov, A.H. 2012. Heopolityka ta politychna heohrafiia. Kyiv: Tsentr uchb. l-ry. 416 s.

Doroshko, M.S. ta Shpakova N.V., 2011. Heopolitychne seredovyshche ta heopolitychna oriientatsiia krain SND. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. 204 s.

Zlenko, A., 2021. Dyplomatiia i polityka. Kharkiv. 590 s.

Kissindzher, H., 2020. Svitovyi poriadok Rozdumy pro kharakter natsii v istorychnomu konteksti. Kyiv. 320 s.

Kondratenko, O.Iu., 2015. Klasychna ta suchasna heopolityka: retrospektyvnyi analiz. Mizhnarodni vidnosyny. «Politychni nauky», 9 (1). s. 48-59.

Kondratenko, O.Yu., 2014 Perspektyvy zminy paradyhmy svitovoho poriadku u konteksti rosiisko-ukrainskoi heopolitychnoi kryzy. Aktualni problemy mizhnarodnykh vidnosy. 120(1). s. 47-58.

Kondratenko, O.Yu., 2015. Kontseptualni snovy heopolityky ta heostratehii. Visnyk Dnipropetrovskoho universytetu. Seriia: Filosofiia. Sotsiolohiia. Politolohiia. 2. s. 129-139.

Stradvel, Dzh., 2017. Chomu Azii vdalosia. Kyiv. 448 s.

Sutula, O.A., 2018. Sutnist suchasnykh heopolitychnykh kontseptsii: zahalna kharakterystyka. Visnyk Kharkivskoho natsionalnoho universytetu imeni V.N. Karazina. Seriia «Pytannia politolohii». 33. s. 121-130.




DOI: https://doi.org/10.34142/24130060.2022.24.1.03

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.