ЗВ'ЯЗОК САМООЦІНКИ ФІЗИЧНОГО СТАНУ ТА МОТИВАЦІЇ СПОРТИВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СПОРТСМЕНІВ-ЮНІОРІВ

Сергій Шандрук, Роман Гах

Анотація


Актуальність дослідження. Проблема підвищення ефективності змагальної діяльності є актуальною, і для її вирішення потрібно розуміти особливості психологічного стану як кожного окремого спортсмена, так і загальні тенденції спортсменів взагалі. Більшість спортсменів, які виступають на олімпійських змаганнях та на інших змаганнях високого рівня, починали свою спортивну діяльність ще будучи підлітками, а деякі навіть в дитинстві. Саме тому важливо розуміти особливості формування спортивної успішності дитини-спортсмена та підлітка-спортсмена.

Мета дослідження – визначити кореляції мотивації спорту та самооцінки фізичного стану у спортсменів-підлітків.

Методи дослідження. Для отримання емпіричних даних було проведено опитування за допомогою методики Дембо-Рубінштейн «Діагностика самооцінки фізичних якостей та властивостей» в модифікації С. Лукової та К. Фоменко з десятьма шкалами компонентів СФС та  опитувальника С. Лукової та К.Фоменко «Мотивація спортивної діяльності» (Фоменко&Лукова, 2021).

Результати. Проаналізовано мотивацію спорту у спортсменів-юніорів з різним співвідношенням самооцінки фізичного стану та рівня домагань.

Висновки. Адекватність рівня домагань та самооцінки фізичних якостей спортсменів-юніорів пов’язана із варіативністю мотивації спорту. При розриві самооцінки та рівня домагань головним мотивом є мотив соціального обов’язку, мотив фізичного самовдосконалення, конкурентний мотив, у той час, коли для більшості спортсменів з високою відповідністю самооцінки фізичного стану та рівня домагань головним мотивом є мотив фізичного вдосконалення, а на другому місці емоційний мотив.


Ключові слова


мотивація спорту, спортсмени-юніори, самооцінка фізичних якостей і стану, рівень домагань.

Повний текст:

PDF

Посилання


Кузнєцов М.А., Фоменко К.І., Полілуєва І.В. (2019). Емоційно-вольова регуляція суб’єкта художньо-спортивної діяльності : монографія. Харків: «Діса плюс».

Рочняк А.Ю. (2019). Психолого-педагогічні особливості розвитку саморегуляції юнаків-баскетболістів : дис. … кан. психол. наук : 19.00.07. Харків.

Фоменко К. І., Полілуєва І. В. (2017). Характеристика діагностичного інструментарію для дослідження саморегуляції у спортивній діяльності. Вісник ХНПУ імені Г. С. Сковороди. Психологія. Вип. 56. 242-256.

Фоменко К.І., Лукова С.В. (2021). Діагностичний інструментарій для вивчення актуальних мотивів спортивної діяльності підлітків. Вісник Львівського університету. Серія психологічні науки. Вип.9. 162-170.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2022.67.12

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.