СТРУКТУРА КУЛЬТУРНОЇ СИСТЕМИ ТА ЇЇ РЕКУРСІЇ З СОЦІУМОМ, ПСИХІКОЮ ТА ТІЛОМ/ТІЛЕСНІСТЮ. ЧАСТИНА 2 («ПСИХІКА В КУЛЬТУРІ»)

Юрій Романенко

Анотація


Актуальність і мета дослідження. Статтю присвячено проблемі характеру як однієї із структур цензури, яка перебуває в певному співвідношенні із іншими її складниками, як вищого, так і нижчого рівня.

Результати дослідження. В статті розглянуто регуляторні функції характеру та його типізуюча роль щодо поведінки особи або представників різних спільнот в літературі з психології є розглянутою в достатньому обсязі. Наголошено, що певні прогалини аналізу характеру лишаються в секторах його співвідношення із статусно-рольовою структурою суспільства як частиною культурної цензури «вгорі» та з скриптами і патернами цілепокладання – як із цензурними складниками «внизу». Відзначено, що характер в контексті неофункціоналістської методології розуміється автором як рекурсія статусно-рольової структури із її габітусами та типовими диспозиціями. Констатовано, що характер набуває розгортання в специфічних скриптах/сценаріях та патернах цілепокладання як поведінкових автоматизмах, а їх функціонування в складі характеру як цензуро-утворюючої структури теж лишається недостатньо опрозореним.

В результаті реалізованого аналізу зроблено висновок про те, що соціальний характер, сценарії та норми як складники нижчої цензури, порівняно зі світоглядом, спрямованістю та іншими ціннісними складниками вищої та середньої цензури (вищого та середнього регістрів культурної системи) є редукцією, оскільки реалізують лише частину реальних можливостей, але не весь потенціал середньої та вищої цензури, який, в порівнянні з ним, є складнішим та об’ємнішим.

Висновки. Зроблено висновок про те, що нижча цензура відповідає малим соціальним групам та мікросоціальному оточенню, виконуючи регуляторні (ординалізуючі) функції мікрогрупового/особистого рівня, оскільки саме через нижчий сегмент цензури великі соціальні групи здійснюють культурний та соціальний вплив на поведінку тієї чи іншої психічної системи особи/малої групи та її безпосередню регуляцію. Наголошено, що цей сегмент представлений характером як метасценарієм життєвої активності, окремими сценаріями (поведінковими програмами), і патернами цілепокладання (нормами, звичаями, традиціями),


Ключові слова


характер, соціальний характер, статусно-рольові ієрархії, соціальні скрипти, патерн цілепокладання, вища цензура, середня цензура, нижча цензура.

Повний текст:

PDF

Посилання


Мід Д. Дух, самість і суспільство. З точки зору соціального біхевіориста / Пер. з англ. та передумова Т. Корпало / Д. Мід. – К.: Укр.центр духовної культури, 2000. – 416с.

Романенко Ю.В. Соціалізація особи: метапрограмний та психотехнологічний аспекти.- К.: Вид-во ДУІКТ, 2007.- 436 с.

Этническая идентичность: социосистемологическое измерение геополитики/ ред.-коорд. Романенко Ю.В. [Я.В.Зоська, Ю.Ю. Медведева, Ю.В. Романенко, И.А. Святненко, Н.В. Туленков, Е.А. Хомерики].- Монография.- К.: Меркьюри-Подолье, 2016.- 369 с.

Allport, G.-W. Personality: A psychological interpretation. (1937) New York: Holt, Rinehart, & Winston., 616 p.

Bourdieu, P. (1990). “Structures, Habitus, Practices.” In The Logic of Practice. Stanford, CA: Stanford University Press, 333 p.

Cooley C.H. Human Nature and the Social Order. – New York: Charles Scribner's Sons, 1922. – 460 p.

Cooley C.H. Social Organization: A study of the larger mind. – New York: Charles Scribner's Sons, 1909. – 426 p.

Freud, S. (1942) Gesammelte Werke// Chronologisch geordnet zweiter und dritter Band Die Traumdeutung. Über den Traums. Fischer Verlag, 1942. Imago Publishing Go., Ltd., London.- Bd.2, S.283-513.

Fromm, E. (1941). Escape from freedom. Man for himself. New York: Holt, Reinhart and Winston. 571 p.

Ghiglione R., Bromberg M. Interactions, attitudes, representations, communication // Cours de Psychologie. Oririgines et bases. 1992. 1. 189–228.

Goffman, E. (1959) The Presentation of Self in Everyday Life, University of Edinburgh Social Sciences Research Centre.

Goffman, E. (1963) Stigma: Notes on the Management of Spoiled Identity. Prentice-Hall.

Kohut, Н. (2000) Analysis of the Self: Systematic Approach to Treatment of Narcissistic Personality Disorders, International Universities Press., 384 p.

McWilliams, Nancy. Psychoanalytic diagnosis: Understanding personality structure in the clinical process. — New York: The Guilford Press, 1994, 426 p.

Moscovici, S. Social Representations and Pragmatic Communication // Social Sciences Information. 1994. Vol. 33, iss. 2. P. 163–177

Reich, Wilhelm. (1989) Charakteranalyse Technik und Grundlagen. Verlag Kiepenheuer & Witsch, Köln

Shank R.C., Abelson R. Scripts, plans and knowlege // Advansed Papers of the 4-th IJCAI. – Tbilisi, 1975. – Vol. 1. – P. 151–157.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2023.68.06

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.