ПСИХОЛОГІЧНА ГОТОВНІСТЬ БАТЬКІВ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ДО ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ

Olena Okolovych, Yevhenii Klopota

Анотація


Актуальність дослідження. Проблема психологічної готовності батьків дітей дошкільного віку в тому числі з особливими освітніми потребами набуває високої значущості та впливає на ефективність реалізації інклюзивної освіти сьогодення.

Мета дослідження. Теоретичний аналіз психологічної готовності батьків дітей дошкільного віку до інклюзивної освіти та здійснення емпіричного дослідження.

Результати і висновки. Проведене нами емпіричне дослідження, надало можливість зробити висновок, що  у респондентів недостатньо сформовано когнітивний компонент психологічної готовності. Батьки здебільшого не знають, що таке інклюзивна освіта, у них майже відсутні уявлення про сутність та зміст інклюзивної освіти. Емоційний та мотиваційний компоненти готовності батьків дітей дошкільного віку мають свої особливості для респондентів обох груп. Для батьків дітей з ООП, мотивуючими факторами є рівноцінне ставлення до їх дітей, почуття повноцінності дитини та позитивний вплив на соціалізацію в суспільство. В той же час у батьків дітей з нормальним психофізичним розвитком виявлені побоювання у міжособистісних стосунках між дітьми, між дітьми та вихователями, недостатність уваги з боку педагогів до їх дітей та зниження  пізнавального інтересу. Можемо стверджувати, що батьки не готові до виховання і навчання дітей в інклюзивній групі закладу дошкільної освіти. Все вищезазначене свідчить про те, що необхідно формувати психологічну готовність батьків дітей дошкільного віку до інклюзивної освіти..


Ключові слова


інклюзивна освіта, психологічна готовність, діти з особливими освітніми потребами, батьки.

Повний текст:

PDF (English) (English)

Посилання


Андрейко Б.В. (2016) Психологічна допомога батькам дітей з порушенням розвитку. Психологія і особистість,2 (10). 58-64.

Капська А.Й. (1997) Педагогіка живого слова : навч.- метод. посібник /А.Й. Капська. К. : ІЗМН. – 304 с.

Колупаєва А.А. (2014) Інклюзивна освіта як модель соціального устрою. Особлива дитина: навчання і виховання. №2(70)- С.7-18.

Клопота Є.А. (2013) Проблеми інклюзивної освіти в Україні. Вісник ХНПУ ім. Г.С. Сковороди. Психологія. Частина ІІ, № 45. С. 94-101.

Клопота Є.А. (2014) Вплив сім’ї на процес інтеграції особистості з вадами зору. Актуальні проблеми навчання та виховання людей з особливими потребами. № 11 (13). С. 166 177.

Кукурудза Г.В. (2013) Психологічна модель раннього втручання: допомога сім’ям, що виховують дітей раннього віку з порушенням розвитку : монографія. Харків. 244с.

Ленів Зоряна (2014) Підготовка кадрів для створення оптимальних умов дітям із порушеннями психофізичного розвитку в інклюзивному середовищі. Особлива дитина: навчання і виховання. №3(71),- С.13-20.

Мілютіна К.Л., Івашова О.О. (2017) Вплив батьківського ставлення до дітей із розладами аутистичного спектру на перспективу інклюзивного навчання. Вісник Херсонського державного університету. Серія «Психологічні науки». Вип. 5 (1). С. 98-102.

Основи інклюзивної освіти (2012) навчально-методичний посібник О.І. Білозерська, Л.В. Будяк, З.П.Ленів, Ю.М. Найда, Г.В. Сак, О.М. Таранченко, за заг. ред. А.А. Колупаєвої – К. «А.С.К.». - 308с.

Софій Н. (2010) Інклюзивна освіта і її розвиток в Україні: Науково-методичний збірник. К.

Чудакова В.П. (2014) Психологічна готовність до інноваційної діяльності як чинник формування конкурентоздатності в умовах швидкозмінного середовища. URL: http://pi.iod.gov.ua/images/pdf/2014_1/25.pdf

Шибистюк Т. Д. (2018) Формування психологічної готовності педагогів до взаємодії із дитиною з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання. URL: http://dpsz2018.blogspot.com/2018/11/blog-post13.html




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2023.68.15

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.