ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ СТРЕСОВОГО СТАНУ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВІЙНИ

Елліна Панасенко

Анотація


Актуальність дослідження. Психодіагностика стресів у студентської молоді є дуже важливою, оскільки стрес може вплинути на фізичне та психічне здоров’я здобувачів вищої освіти, а також на їхній розвиток та навчання. Психодіагностика допомагає виявити особливості стресових реакцій, що дозволяє розробити індивідуальну стратегію подолання стресу та зменшити його вплив на життя студенства. Враховуючи актуальні проблеми з психічним здоров’ям молоді в Україні під час повномасштабного вторгнення та переходу на дистанційну форму навачння, психодіагностика стресів може допомогти зменшити негативний вплив стресу на молодь та покращити їхнє здоров’я і якість життя.

Мета полягає у висвітленні досвіду кафедри практичної психології ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» щодо виявлення рівнів та причин стресових станів у здобувачів вищої освіти педагогічного факультету ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет».  

Вибірка і методи дослідження. У дослідженні за допомогою психодіагностичної методики «Індекс стресу» (SCL-90-R) та авторської анкети, розробленої у Google form, було охоплено 100 здобувачів вищої освіти педагогічного факультету спеціальностей 053 Психологія, 012 Дошкільна освіта та 231 Соціальна робота денної та заочної форми навчання (м. Слов’янськ, м. Дніпро).

Результати. За результатами проведеного дослідження було встановлено, що здобувачі вищої освіти педагогічного факультету ДДПУ Психологія мають переважно підвищений рівень стресу, що свідчить про емоційну нестабільність та знижену стійкість до стресових ситуацій, та високий рівень стресу, що вказує на наявність серйозних емоційних проблем та потребу у психологічній допомозі. Опитування студентської молоді дозволило встановити типові причини стресових станів та зафіксувати факт необхідності цілеспрямованої й систематичної психологічної допомоги здобувачам у період війни та дистанційного навчання. На основі отриманих даних анкет та тесту викладачами кафедри практичної психології ДДПУ було розроблено тренінгову програму з підвищення стресостійкості студентів, засновану на інтеграції комплексу копінг-стратегій та проведено он-лайн консультації.

Висновки та перспективи. Розроблена тренінгова програма з підвищення стресостійкості студентів, заснована на інтеграції комплексу копінг-стратегій, для здобувачів вищої освіти педагогічного факультету ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» сприятиме розвитку саморегуляції, самопідтримці, резилієнтності, адаптації до нових умов життя та навчання.


Ключові слова


стрес, тривожність, страх, фобія, копінг-стратегія.

Повний текст:

PDF

Посилання


Folk R., Taylor Sh. The Oxford Handbook of Stress, Health, and Coping. Oxford: Oxford University Press, 2011. 768 p.

Lazarus R. Psychological Stress and the Coping Process. New York: McGraw-Hill, 1966. 380 p.

Lazarus R. Stress, Appraisal, and Coping. New York: Springer, 1984. 456 p.

Perry L. The Nature of Health: How America Lost, and Can Regain, a Basic Human Value. Westport, Connecticut: Praeger, 2003. 240 p.

Sapolsky R. Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst. New York: Penguin Books, 2018. 800 p.

Sapolsky R. Why Zebras Don't Get Ulcers: An Updated Guide to Stress, Stress-Related Diseases, and Coping. New York: Holt Paperbacks, 2004. 560 p.

Selye H. Stress Without Distress. Philadelphia: J.B. Lippincott Company, 1974. 220 p.

Selye H. The Stress of Life. New York: McGraw-Hill, 1956. 382 p.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2023.68.16

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.