МЕТОДИКА ПСИХОДІАГНОСТИКИ ВИДІВ ЗАЗДРОСТІ

Марат Кузнєцов, Карина Фоменко, Наталія Лифар

Анотація


Актуальність дослідження. Брак психодіагностики заздрості зумовлює необхідність в розробці відповідної методики, що дозволяє операціоналізувати види заздрості.

Мета – розробити психодіагностичну методику видів заздрості.

Результати. Здійснено аналіз поняття «заздрість», показано класифікації її видів. розроблено опитувальник видів заздрості, що містить 60 пунктів, що оцінюються за шкалою Лайкерта. Перевірено валідність на надійність методики за шкалами:  1) до багатства інших, 2) до кохання у інших, 3) до матеріальних придбань інших, 4) до статусу та популярності інших, 5) до здоров'я інших, 6) до незалежності інших, 7) до володіння матеріальними цінностями, 8) до тих людей, що живуть в іншому просторі / часі, 9) до особливих персонажів, 10) ґендерна заздрість, 11) до здібностей та умінь інших, 12) до красивої зовнішності інших, що підтверджується статистикою альфа Кронбаха, що становить 0,795. Високий коефіцієнт кореляції пунктів опитувальника із шкалами та дані описової статистики дозволили включити до кінцевої версії опитувальника усі твердження.

Висновки. Психометрична перевірка пунктів україномовної методики дослідження видів заздрості довела високі надійність та валідність представлених у ній шкал.


Ключові слова


особистість, заздрість, види заздрості, психодіагностика, методика, опитувальник

Повний текст:

PDF

Посилання


Фоменко К.І. (2018). Губристична мотивація: феноменологія, структура, детермінація. Х.: Діса-плюс.

Фоменко К.І. (2015). Психологія успіху: Навч.-метод. посіб./ К. І. Фоменко. Х.: ХНПУ імені Г.С. Сковороди.

Фоменко К.І. (2014). Переживання заздрощів у студентів з різними стратегіями самоствердження. Проблеми сучасної педагогічної освіти, 46, 191-200.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2023.69.09

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.