ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ОБРАЗУ МІСТА (НА ПРИКЛАДІ МІСТА ХАРКОВА)

Костянтин Кудрявцев, Антон Поденко, Світлана Башкатова, Анастасія Ходєєва, Валерія Павлікова

Анотація


Мета дослідження - визначити психологічні специфічні особливості образу міста залежно від віку та досвіду проживання у місті.

 

Методи дослідження та вибірка. Вивчення образу міста було проведено через семантичний диференціал для оцінки сприйняття образу міста «Місто у сприйнятті мешканців» (О. Е. Проніна, Н.С. Гончарова, 2016). Шкала для оцінки ступеня відповідності ідеального образу міста та місту проживання особистості О.С. Шемеліною та О. Є. Циганковою (2016) була використана для визначення відмінностей між образом ідеального міста та реального образу міста Харкова.

Результати. На відміну від старшої вікової групи студенти в більшій мірі характеризують образ міста Харкова за допомогою таких дескрипторів, як «жіночий», «брудний», «нудний», «потворний», «монотонний», «тупий», в той час як зрілі респонденти частіше оцінюють це як «мужній», «чистий», «цікавий», «красивий», «строкатий», «дотепний».

Висновки. Досвід життя у рідному місті позитивно впливає на оцінку його іміджу, оскільки жителі Харкова характеризують його як більш позитивний порівняно з відвідувачами. Образ міста у студентів, як правило, більш критичний і далекий від ідеального порівняно зі старшими респондентами. Сукупний ефект від віку респондентів та їх територіальної приналежності, що визначає досвід життя у місті, позначається на показниках його дружелюбності, теплоти, краси, природності, людяності та надихаючого ефекту. Образ міста серед приїжджих учнів характеризується домінуванням негативних дескрипторів - агресії, холоді, потворності, штучності, офіційності та пригнічення.

Ключові слова: образ міста, сприйняття, досвід життя у рідному місті, студенти, реальне та ідеальне місто.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Gostev А.А. (2007). Psikhologiya vtorichnogo obraza [Psychology of a secondary image] М Institute of Psychology, Russian Academy of Sciences. [in Russian].

Lynch К. (1982). Obraz goroda [The city image]. М.: Stroyizdat. [in Russian].

Pronina Е. Е., Goncharova N. S. (2016). Sovremennyy gorod: ot Persony k Samosti. Sotsial'no-psikhologicheskiye issledovaniya goroda. [The modern city: from person to sameness]. Sotsial'no-psikhologicheskiye issledovaniya goroda - Socio-psychological studies of the city Ed. T.V. Drobysheva, A.L. Zhuravleva М.: «Institute of Psychology, Russian Academy of Sciences». P. 82-101. [in Russian].

Shemelina O.S., Tsygankova О.Е. (2016). Obrazy «goroda-mechty» i real'nogo goroda v predstavleniyakh zhiteley krupnogo i malogo goroda. [Images of the «city of dreams» and a real city in the concept of residents of large and small city]. Sotsial'no-psikhologicheskiye issledovaniya goroda - Socio-psychological studies of the city. Under the editorship of T.V. Drobysheva, A.L. Zhuravleva М.: «Institute of Psychology, Russian Academy of Sciences». P. 27-48. [in Russian].




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2019.61.05

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.