ОСОБИСТІСНІ РЕСУРСИ ПОДОЛАННЯ СКЛАДНИХ СИТУАЦІЙ ЯК ПРЕДИКТОРИ ІННОВАЦІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ПРАВООХОРОНЦІВ

Анастасія Большакова

Анотація


Метою дослідження було вивчення особистісних предикторів розвитку інноваційної готовності майбутніх правоохоронців.

Методи. Діагностику інноваційної готовності здійснено з допомогою опитувальника «Особистісна готовність до змін». Для діагностики ресурсів подолання складних ситуацій обрано: Тест життєстійкості С. Мадді в адаптації Д. Леонтьєва; Методика SACS С. Хобфолла; Опитувальник толерантності до невизначеності С. Баднера в адаптації Г. Солдатової. У процесі статистичної обробки здійснено множинний регресійний аналіз (прямим покроковим методом).

Результати. Побудовано 7 регресійних рівнянь, що містять особистісні ресурси подолання складних ситуацій із зазначенням значущості їх впливу на складові інноваційної готовності. Найбільш впливовим предиктором розвитку готовності майбутніх правоохоронців до інновацій є їх схильність обирати активні просоціальні копінг-стратегії «асертивні дії» та «вступ до соціального контакту». Також суттєвого значення має складова життєстійкості «залучення» й складові толерантності до невизначеності «складність» та «новизна». Помірний вплив на розвиток інноваційної готовності здійснюють складова життєстійкості «прийняття ризику», схильність до копінг-стратегії «імпульсивні дії» та складова толерантності до невизначеності «нерозв’язність». Незначний вплив на розвиток інноваційної готовності спричиняють складова життєстійкості «контроль» та відмова від копінг-стратегій «уникнення», «непрямі дії», «асоціальні дії», «агресивні дії». Схильність до обрання копінг-стратегії «обережні дії» сприяє розвитку такої складової інноваційної готовності майбутніх правоохоронців як «адаптивність» та загальмовує розвиток «толерантності до двозначності».

Висновки. Результати регресійного аналізу доводять, що особистісні ресурси подолання складних ситуацій, до яких належать складові життєстійкості, толерантності до невизначеності та копінг-стратегії, є значущими предикторами розвитку інноваційної готовності майбутніх правоохоронців.

Ключові слова: інноваційна готовність, майбутні правоохоронці, життєстійкість, толерантність до невизначеності, копінг-стратегії.


 


Повний текст:

PDF

Посилання


Клименко І.В. (2018). Психологічні засади професійної підготовки поліцейських: монографія. Харків: Фоліо.

Клочко В.Е., Галажинский Э.В. (2009). Психология инновационного поведения. Томск: ТГУ, 2009.

Нартова-Бочавер С. К. (1998). «Coping Behavior» в системе понятий психологии личности. Психологический журнал. Т. 18. № 5. С. 20-30.

Солдатова Г.У. (2008). Психодиагностика толерантности лич-ности. М : Смысл.

Maddi S.R. (2005). Resilience at Work: How to Succeed No Matter What Life Throws at You. New York; Atlanta; Brussels: АМАСОМ.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2020.62.04

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.