ПСИХОЛОГІЧНА Т-ГРА «КРЕАТИВНІСТЬ»

Карина Фоменко, Анастасія Большакова

Анотація


Актуальність дослідження. Окремої уваги потребує розвиток творчих здібностей та дивергентного мислення особистості у процесі навчання та фахової підготовки та створення психотехнологій розвитку креативності, які відповідають викликам сучасності.

Мета дослідження – створити та перевірити ефективність Т-гри «Креативність».

Вибірка і методи дослідження. У дослідженні використано методику діагностики креативності О. Тунік (2001). Вибірку склали 21 особа (10 осіб увійшли в експериментальну групу та 11 – в контрольну) – усі студенти факультету психології і соціології ХНПУ імені Г.С. Сковороди.

Результати. Мета апробованої гри – скласти паззл, отримуючи його деталі у результаті успішного виконання у команді та індивідуально завдань, спрямованих на розвиток творчих здібностей, а також на усвідомлення власних мотивів, установок та ставлень, релевантних проблемі творчої діяльності.

Процес гри: учасники під керівництвом ведучого виконують завдання та вправи, згруповані за змістом за такими проблемними категоріями: «розвиток невербальної креативності», «розвиток вербальної креативності», «розвиток естетичних здібностей», «розвиток мотивації до творчої діяльності», «розвиток здатності розв’язання творчих проблем у групі», «розвиток семантичної гнучкості як креативної здатності». Потрапляючи на певну кольорову зону шляхом кручення стрілки-дзиги, учасники отримують можливість вибрати завдання відповідної кольорової зони. Номер завдання у зоні визначається шляхом кидання кубику (від 1 до 6). За результатами виконання завдань учасники просуваються у грі, отримуючи частики паззлу, який вони мають заповнити. Переможцем вважається той учасник, який першим складе паззл.

Висновки. Подана у дослідженні Т-гра «Креативність» є дієвим інструментом у розвитку вербальної та образної креативності суб’єкта навчальної-діяльності. На відміну від тренінгових методів формування творчих здібностей або інших групових чи індивідуальних форм роботи з клієнтом Т-гра «Креативність», маючи найбільш суттєві ознаки гри, створює сприятливі умови для залучення до формувальних впливів різних категорій учасників, знімає психологічні бар’єри участі у розвивальних програмах, дозволяє охопити різні аспекти творчих здібностей та розвинути їх у межах ігрової взаємодії.


Ключові слова


творчі здібності, вербальна креативність, невербальна креативність, ігрові методи, Т-гра, психотехнології.

Повний текст:

PDF

Посилання


Большакова А.М. (2019). Психологічна настольна Т-гра як технологія короткострокового психологічного консультування, коучингу, тренінгу (психологічна гра з елементами тренінгу «Смарагдове місто»). Психологічні технології ефективного функціонування та розвитку особистості : монографія / [за ред. : С. Д. Максименка, С. Б. Кузікової, В. Л. Зливкова]. – Суми : Вид-во СумДПУ імені А. С. Макаренка, 366-383.

Грецов А. (2006). Лучшие упражнения для развития креативности. Учеб.-метод. пособие. СПб.: СПбНИИ физической культуры.

Торшилова Е.М., Морозова Т.В. (2001). Развитие эстетических способностей детей 3-7 лет (теория и диагностика). М.: Деловая Книга.

Туник Е. (2001). Психодиагностика творческого мышления. Школьный психолог. 45 (197). https://psy.1sept.ru/article.php?ID=200104507

Хомуленко Т.Б., Кузнецов О.І. (2018). Психосоматична трансформаційна гра «Шлях до філософського каменю» та її ефективністьу розвитку Тілесного Я. Психологічне консультування та психотерапія. 9, 23-33.

Эльконин Д. (1989). Избранные психологические труды. Москва: Педагогика.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2020.63.11

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.