КОЛАБОРАЦІЯ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ У РАМКАХ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ ДО РОБОТИ В ІНКЛЮЗИВНІЙ ОСВІТІ

Елліна Панасенко, Софія Березка, Вікторія Лічман

Анотація


Актуальність дослідження. Закон України «Про освіту» гарантує право на освіту для кожної дитини. Враховуючи темпи зростання кількості дітей з особливими освітніми потребами, забезпечити це право можливо за допомогою організації для них інклюзивної освіти. Впровадження інклюзивної форми навчання потребує плідної та різнопланової роботи спрямованої на модифікацію та адаптацію і матеріального середовища закладів освіти, ї їх програм, і ментального сприйняття усіх учасників освітнього процесу та соціуму взагалі.

Мета полягає у висвітленні досвіду кафедри практичної психології ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет» щодо особливостей підготовки майбутніх практичних психологів до роботи в інклюзивних групах.  

Вибірка і методи дослідження. У досліджені за допомогою авторської анкети розробленої у googleform форм було охоплено 120 здобувачів бакалаврського рівня вищої освіти спеціальності 053 Психологія та 60 керівників закладів освіти. Окрім анкетування булло організовано фокус-групи зі стейкхолдерами.

Результати. За результатами проведеного дослідження було встановлено, що здобувачі першого курсу  спеціальності 053 Психологія мають переважно низький рівень обізнаності щодо інклюзивної освіти та виявляють особистісну неготовність до роботи у закладах освіти з інклюзивною формою навчання. Опитування роботодавців дозволило встановити типові проблеми молодих фахівців у цій сфері та зафіксувати факт необхідності цілеспрямованої підготовки майбутніх психологів до роботи у закладах освіти з інклюзивною формою навчання. На основі отриманих даних анкет та результатів фокус-зустрічей викладачами кафедри практичної психології ДДПУ було розробленоміждисциплінарну, комплексну  систему підготовки майбутніх практичних психологів до діяльності в інклюзивній освіті, засновану на колаборації  сучасної теорії та практики.

Висновки та перспективи. Розроблена система підготовки здобувачів спеціальності 053 Психологія до роботи в умовах інклюзивної освіти виявилась ефективним засобом для розвитку когнітивної, емоційно-вольової та мотиваційної готовності психолога до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.

Ключові слова:  вища освіта, освітній процес, підготовка фахівців практичний психолог, інклюзивна освіта


Повний текст:

PDF

Посилання


Бондар, В. (2010). Інклюзивне навчання та підготовка педагогічних кадрів для його реалізації дефектолога. Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова, 15, 39-42.

Демченко І.І. (2020). Сутність поняття «інклюзивна педагогіка». URL: http://dspace.udpu.оrg.ua:8080/jspui/bitstream/6789/902/1/INKLUC_PEDAGOGIKA_tesy.pdf.

Закон України «Про освіту». Офіційний сайт Верховної Ради України. ˂https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#Text˃ (2021, серпень, 06).

Засенко В., Колупаєва А. (2014). Діти з особливими потребами: пріоритетні напрями державної політики України в галузі освіти, соціального захисту й охорони здоров’я. Особлива дитина : навчання і виховання, (71), 20 – 29.

Клішевич Н.А., Заєркова Н.В.(2018). Сучасні підходи до організації інклюзивного навчання в закладах вищої освіти / Інклюзивне навчання: основні принципи та дієві технології: [монографія] /Колектив авторів; відп. ред. Г.В. Давиденко. Вінниця

Колупаєва, А. (2012). Основи інклюзивної освіти. Київ: «А. С. К.».

Колупаєва А. А., Таранченко О. М. (2016). Інклюзивна освіта: від основ до практики: монографія. Київ: ТОВ «АТОПОЛ».

Лалак Н. (2012). Шляхи впровадження інклюзії в роботу загальноосвітніх навчальних закладів. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Педагогіка. Соціальна робота, 25. 107-109.

Мамічева, О. (2011). Психологічні аспекти формування професійної стійкості дефектолога. Науковий часопис НПУ ім. М. П. Драгоманова, 19, 297-301.

Міщик Л. І. (2012). Інклюзивна освіта як умова соціалізації дітей-інвалідів у процесі навчання. Збірник наукових праць Хмельницького інституту соціальних технологій Університету "Україна", 5. 139-142.

Сайко, Х. (2017). Особистісна готовність корекційного педагога до виховання дітей з аутизмом. Львів : Тріада Плюс.

Скрипник Т.В. (2019). Специфіка реалізації міждисциплінарного командного супроводу в інклюзивному освітньому середовищі України. Актуальні питання корекційної освіти (педагогічні науки), 14. 302 – 313.

Супрун, Д., Синьов, В. (2016). До питання професійної підготовки психологів в галузі спеціальної освіти: єдність теоретичної і практичної готовності вирішувати професійні завдання. Освіта дітей з особливими потребами: від інституалізації до інклюзії: тези Міжнародного конгресу зі спец. педагогіки, психології та реабітології. Вінниця: Вінницький державний університет імені Михайла Коцюбинського.

Шинкаренко, В. (2011). Індекс інклюзії: загальноосвітній навчальний заклад. Київ : ТОВ «Видавничий дім «Плеяди».

Шнайдер В. І. (2010). Інклюзивна освіта: теоретико-методологічні, організаційні засади впровадження:навч.-метод. посіб.; Хмельниц. обл. ін-т післядиплом. пед. освіти, Каф. педагогіки і психології. - Хмельницький : ОІППО.

Шнайдер В.І., Кулик О.О., Фінько Г.М. (2007). Організація індивідуального навчання (Методичні рекомендації на допомогу педагогам ЗОШ та спеціальних закладів, реабілітаційних центрів, фахівцям психолого-медико-педагогічних консультацій, педагогам, психологам, батькам). – Кам'янець-Подільський, «Абетка-Нова».

Данілавічютє Е.А., Литовченко С.В. (2012). Стратегії викладання в інклюзивному навчальному закладі: навчально-методичний посібник / За ред. А.А.Колупаєвої. К.: Видавнича група «А.С.К.».

Martynchuk O.,. Skrypnyk T., Sofiy N., Naida J. (2020). Inclusive education in Ukraine withinin the context of european values and guiding principles in a field of education for children with special educational needs / INCLUSIVE EDUCATION. Unity in diversity. pp. 200-217.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2021.64.11

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.