НАВЧАННЯ ВОКАЛУ: ПОЄДНАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ТА КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ ТРАДИЦІЙ

Ян Цзяін

Анотація


У статті розкрито проблему впливу європейських вокальних традицій на розвиток сучасних вокальних шкіл КНР. З цих позицій проаналізовано організацію та зміст підготовки вчителів музики як вокалістів у Китайській Народній Республіці. Показано, що в галузі навчання вокалу та підготовки вокалістів мала значення суперечка, яка відбувалася між прибічниками бельканто та китайської народної музики, які висловлювали різні думки. Поворотним пунктом в історії вокальної освіти в Китайській Народній Республіці стала Національна вокальна методична конференція, що відбулася у Пекіні в 1957 році, учасники якої прагнули знайти гармонійну інтеграцію західних і східних шкіл співу. Визначено, що дослідження організації та змісту вокальної освіти в Китайській Народній Республіці потребують звернення уваги до фонетики та орфоепії китайської мови. Це посилюється тим фактом, що китайська мова та її діалекти є тональними мовами, де тон і якість голосу є ключовими характеристиками місцевості та регіону. Таким чином, окрім драматичного ефекту та функцій посилення емоцій, якість голосу та тембру є маркерами соціальної, етнічної, регіональної та музичної ідентичності у КНР. Показано, що у художньому вираженні китайська вокальна музика увібрала суть західної вокальної музики. У співочому голосі було реалізовано нове звучання, що грунтувалося на засвоєнні запозиченого поняття «висоти звуку» (вокальної позиції) із західної вокальної музики. Визначено, що інтеграція східної та західної співацьких шкіл так і не відбулася в організації та змісті процесу вокального навчання в КНР. На сьогоднішній день це питання не вирішене, і його коріння сягає ідеологічних засад китайської держави і суспільства. У навчальних закладах КНР також не вистачає професійних викладачів, що призводить до низької обізнаності китайської молоді з історію європейської музики. Зроблено аналіз навчальних планів з підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва Коледжу мистецтв Університету Цзінганшань. Показано, що на заняття сольним співом в китайських університетах відводиться одна година на тиждень, тому робота викладача є неефективною. Крім того, в КНР немає професії концертмейстера, а вчителі самі супроводжують спів учнів на уроках, що ще більше ускладнює навчання як для викладачів, так і для студентів

Ключові слова


вокальна підготовка, вчителі музичного мистецтва, навчальні плани, західна вокальна традиція, китайська народна традиція.

Повний текст:

PDF

Посилання


王維平。 談中國民族聲樂多元化發展. 音樂研究。 (2008). [A conversation about the diverse development of Chinese national vocal art.] [The study of music]. № 1. 24 [in Chinese].

殷平。 論民族聲樂的傳承與發展.廣西民族大學學報. (2005). [About imitation and development of national vocal music]. [Journal of Guangxi Nationalities University]. № 4. 13 [in Chinese].

李志平。 論當代中國民族聲樂的多元化發展//交通大學學報。 (2005). [About the diverse development of modern Chinese national vocal music]. [Journal of Jiaotong University]. № 6. 16. [in Chinese].

廖紅梅。 花腔的可行性與差異研究 川劇。 (2010). [A study of the viability and differences of coloratura]. [Sichuan drama]. № 1. 12 [in Chinese].

基因泰林。 我的態度是求真務實//北京新聞。 (2004). [My attitude is to seek the truth and be pragmatic]. [Beijing news]. № 8. 2 [in Chinese].

張克。 中國民族聲樂從中外風格之爭走向融合發展. 藝術教育. (2004). [The development of Chinese national vocal music from the dispute between local and foreign styles to their combination]. [Art education]. № 2. 1 [in Chinese].

張少彤。 中國藝術歌曲與中國文化. 民間音樂。 (2007). [Chinese art songs and Chinese culture]. [Folk music]. № 11. 24 [in Chinese].

趙士蘭 郭建民。“接近”與“多樣性” 論中華民族聲樂文化的傳承. 南京藝術學院學報 音樂表演版 (2004). ["Proximity" and "Diversity": On the Inheritance of Chinese National Vocal Music Culture]. [Journal of Nanjing University of the Arts (Musical Performance Version)]. № 2. 5 [in Chinese].

Leung, B. W. (2018). Traditional music in the modern world: transmission, evolution, and challenges. Springer.

Ning, Ying (2020). Developing a Sens of Place through Minorities` Traditional Music in Contemporary China. Asian-European Music Research Journal (AEMR), 6, 81–92. https://doi.org/10.30819/aemr.6-6

Utz, C., & Lau, F. (Eds.) (2012). Vocal Music and Contemporary Identities: Unlimited Voices in East Asia and the West. London: Taylor & Francis Group. https://doi.org/10.4324/9780203078501

Wang, Lei. (2017). Aesthetic Characteristics and Development of Chinese National Vocal Music. In International Conference on Innovations in Economic Management and Social Science (р. 1390–1394). Atlantis Press.




DOI: https://doi.org/10.34142/2312-1548.2022.59.11

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.