РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАГІСТРАНТІВ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ
Анотація
Метою статті є дослідження структури підприємницької компетентності магістрантів управління та адміністрування; виявлення дидактичних принципів практико-орієнтованої технології розвитку підприємницької компетентності магістрантів управління та адміністрування із застосуванням «сендвіч-курсів». Автор на основі аналізу наукових досліджень виділив найбільш характерні ознаки підприємництва, які розкривають його сутність і зробив загальне визначення підприємця; дослідив основні компоненти в структурі підприємництва: особистісний, організаторський, комерційний, інноваційний, комунікаційний. Були апробовані «сендвіч-курси» на основі дидактичних принципів: «навчаюся, а не навчають», «контекстне навчання», «навчання поза аудиторією», «командний підхід», «залучення до міжнародного досвіду». Результатом застосування «сендвіч-курсів» є виявлення потреби у впровадженні змін у підготовку магістрантів управління та адміністрування: кардинальної переробки навчальних планів, планів проходження виробничої практики; встановлення контактів з базами практик для забезпечення місцями проходження стажування всіх студентів; підвищення кваліфікації викладачів на виробництві.
Ключові слова: підприємництво, підприємницька компетентність, структура, принцип, сендвіч-курси.
The purpose of the article is studying the structure of entrepreneurial competence of masters in management and administration; identification the didactic principles of practice-oriented technology for the development the entrepreneurial competence of master's in management and administration using “sandwich courses“ . On the analysis basis of scientific research the author highlighted the most characteristic signs of entrepreneurship, revealing its essence, and made a general entrepreneur definition; investigated the main components in the structure of entrepreneurship: personal, organizational, commercial, innovative, communication. Sandwich courses were tested on the basis of didactic principles: “learning, not teaching “, “context learning “, “out-of-class learningˮ, “team approachˮ, “attraction to international experience “. The result of the use the “sandwich coursesˮ is to identify the need for introducing changes in the graduate students training: the cardinal processing of curricula, plans for conducting business practices; establishing contacts with the bases of practice for ensuring the places of all students’ internship; training teachers in production.
Keywords: entrepreneurship, entrepreneurial competence, structure, principle, sandwich courses.
Повний текст:
PDFПосилання
Пометун О. Дискусія українських педагогів навколо питань запровадження компетентнісного підходу в українській освіті / О. Пометун // Компетентнісний підхід у сучасній освіті : світовий досвід та українські перспективи / [під заг. ред. О.В. Овчарук]. – К. : «К.І.С.», 2004. – С. 66–72.
Стрельніков В. Ю. Модель професійної компетентності викладача вищої школи / В. Ю. Стрельніков // Наукові записки ПОІППО: Моделі ключових та професійних компетентностей педагогічного працівника. – Вип. 2. – Полтава : ПОІППО, 2012. –С. 25–33.
REFERENCES
Pometun O. Dyskusiya ukrayinskykh pedahohiv navkolo pytan zaprovadzhennya kompetentnisnoho pidkhodu v ukrayinskiy osviti [Discussion of Ukrainian teachers around the introduction of a competent approach in Ukrainian education] / O. Pometun // Kompetentnisnyy pidkhid u suchasniy osviti : svitovyy dosvid ta ukrayinski perspektyvy / [pid zah. red. O. V. Ovcharuk]. – К. : „К.І.С.”, 2004. – S. 66–72
Strelnikov V. Yu. Model profesiynoyi kompetentnosti vykladacha vyshchoyi shkoly [Model professional competence of a high school teacher] / V. Yu. Strelnikov // Naukovi zapysky POIPPO: Modeli klyuchovykh ta profesiynykh kompetentnostey pedahohichnoho pratsivnyka. – Vyp. 2. – Poltava : POIPPO, 2012. – S. 25–33
DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.821311
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.