ВПЛИВ РІВНОМІРНОСТІ ЗМІШУВАННЯ ПОВНОЗМІШАНОГО РАЦІОНУ НА ПЕРЕТРАВНІСТЬ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ТА ЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ ТВАРИН ЕНЕРГІЄЮ

Т. О. Єлецька, М. В. Василевський, Л. Є. Берестова

Анотація


 У  статті  наведено  дані  досліджень  впливу  фактора  нерівномірного  змішування кормосуміші на видиму перетравність поживних речовин по всьому шлунково-кишковому тракту  молодняка  великої  рогатої  худоби.  Встановлено,  що  споживання  кормосуміші  з рівномірністю змішування 80% при високому вмісті концентратів не призводить до значної різниці  в  споживанні  енергії  та  перетравленні  окремими  тваринами  поживних  речовин порівняно з контрольним раціоном (100% рівномірність змішування). Різниця в споживанні енергії  й  сирого  протеїну  між  крайніми  випадками  в  межах 95%-го  інтервалу  вірогідна  і становить 26,4% і 1,7% відповідно. Гематологічні та біохімічні показники крові дослідних тварин  при  споживанні  кормосуміші 80%-вої  рівномірності  змішування  незначно відрізнялися  від  фізіологічно  допустимих  значень.  Забезпечення  окремих  тварин  енергією при споживанні кормосуміші з рівномірністю 80% для раціонів із рівнем годівлі близько 0,68 МДж / кг W0,75  збільшується  з  достовірністю 95% на  високопоживному  раціоні.  При 80% рівномірності змішування кормосуміші та вмісті концентратів 24,2% за рахунок збільшення перетравності  сухої  речовини  раціону  нівелюється  негативний  вплив  нерівномірного споживання окремих кормів.

Ключові  слова:  перетравність,  доступна  для  обміну  енергія,  рівномірність змішування, гематологічні й біохімічні показники крові, кормосуміш. 

 

The article presents data of the study on the effect of a factor of non-uniform mixing of a feed mixture on nutrient apparent digestibility along the entire gastro-intestinal tract of young cattle. It was defined that consumption of the 80 % uniformity feed mixture with a high concentrate content did not result in a significant difference in energy and nutrients consumption and digestion rates in individual animals as compared with the control diet (100 % mixture uniformity). The difference in energy and raw protein consumption rates between extreme cases within a 95 % interval was significant and made up 26.4 % and 1.7%, respectively. Blood haematological and biochemical parameters of the experimental animals, when they consumed the 80 % uniformity mixture, did not significantly differ from the physiologically acceptable values. Availability of energy to individual animals, when they consumed 80% uniformity feed mixture for diets with a nutrition level of about 0.68 МJ/kgW0,75, increased with significance of 95 % when a high-nutrient diet was used. With 80 % uniformity of feed mixture with a 24.2 % concentrate content, the negative effect of non-uniform consumption of individual feedstuff was set off due to increased digestibility of dietary dry matter.

Key words: digestibility, metabolizable energy, mixture uniformity, blood haematological and biochemical parameters, feed mixture.

 

В  статье  приведены  данные исследований  влияния  фактора  неравномерного  смешивания  кормосмеси  на  видимую переваримость  питательных  веществ  по  всему  желудочно-кишечному  тракту  молодняка крупного  рогатого  скота.  Установлено,  что  потребление  кормосмеси  с  равномерностью смешивания 80% при высоком содержании концентратов не приводит к значимой разнице в потреблении  и  переваривании  отдельными  животными  энергии  и  питательных  веществ  в сравнении  с  контрольным  рационом (100% равномерность  смешивания).  Разница  в потреблении  энергии  и  сырого  протеина  между  крайними  случаями  в  пределах 95%-го интервала  достоверна  и  составляет 26,4% и 1,7%, соответственно.  Гематологические  и биохимические показатели крови опытных животных при потреблении кормосмеси 80%-ной равномерности  смешивания  незначительно  отличались  от  физиологически  допустимых значений.  Обеспечение  отдельных  животных  энергией  при  потреблении  кормосмеси  с равномерностью 80% для  рационов  с  уровнем  кормления  около 0,68 МДж/кг W0,75 увеличивается  с  достоверностью 95% на  высокопитательном  рационе.  При 80% равномерности  смешивания  кормосмеси  при  содержании  концентратов 24,2% за  счет увеличения  переваримости  сухого  вещества  рациона  нивелировалось  негативное  влияние неравномерного потребления отдельных кормов.

Ключевые  слова:  переваримость,  доступная  для  обмена  энергия,  равномерность смешивания, гематологические и биохимические показатели крови, кормосмесь.

Повний текст:

PDF

Посилання


Василевский Н. В. Сравнение двух методов статистической обработки данных при изучении переваримости питательных веществ в желудочно-кишечном тракте крупного рогатого скота // НТБ, № 95. –Х. : ІТ УААН. – 2007. – С. 33–38.

Василевський М. В., Єлецька Т. О. Забезпеченість енергією великої рогатої худоби залежно від рівня годівлі та технології згодовування кормів // Біологія тварин НААН. – Львів. – 2012. – Т. 14. – № 1–2. – С. 241–247.

Василевський М. В., Єлецька Т. О. Перетравність поживних речовин в шлунково-кишковому тракті корів залежно від рівня сирого протеїну та способу згодовування раціону // Вісник ХНУ: серія «Біологія». – Х., 2012. – № 1035. – Вип. 16. – С. 159–167.

Єлецька Т. О. Зміна перетравності поживних речовин корму у корів залежно від рівня годівлі та способу згодовування раціону // Природничий альманах. – Херсон, 2012. – № 17. – С.118–126.

Clauss M., Lechner I., Barboza P., Collins W., Tervoort T. A., Sьdekum K. H., Codron D., Hummel J. The effect of size and density on the mean retention time of particles in the reticulorumen of cattle (Bos primigenius f. taurus), muskoxen (Ovibos moschatus) and moose (Alces alces) // Br. J. Nutr. – 2011. – 105 (4). – Р. 634–44.

Grant R. J. Milk fat depression in dairy cows: Role of particle size of alfalfa hay / R. J. Grant, V. F. Colenbrander, D. R. Mertens // J. Dairy Sci. – 1990. – Vol. 73. – № 7. – P. 1823−1833.

Kononoff P. J., Heinrichs A. J., Lehman H. A. The effect of corn silage particle size on eating behaviour, chewing activities and rumen fermentation in lactating dairy cows // J. Dairy Sci. – 2003 a. – 86 – Р. 3343–3353.

Kononoff P. J., Heinrichs A. J. The effect of reducing alfalfa haylage particle size on cows in early lactation // J. Dairy Sci. – 2003b. – 86. – Р. 1445–1457.

Krause K. M., Combs D. K., Beauchemin K. A. Effects of forage particle size and grain fermentability in midlactation cows. II. Ruminal pH and chewing activity // J. Dairy Sci. – 2002. –Vol. 85. – P. 1947-1957.

Maekawa M. K., Beauchemin A., Christensen D. A. Effect of concentrate level and feeding management on chewing activities, saliva secretion, and ruminal pH of lactating dairy cows // J. Dairy Sci. – 2002. – Vol. 85. – P. 1165–1175.

Tafaj M., Steinga Я H., Susenbeth A. und and. EinfluЯ der Partikellдnge von Heu auf Verdauungsvorgдnge und Futteraufnahme bei Wiederkдuern bei Variation von Kraftfutter- und Fьtterungsniveau. 1. Mitteilung: Kauaktivitдt und Fermentation im Pansen // Arch. Anim. Nutr. – 1999. – 52. – S. 167–184.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.