ПРОВІДНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ НАУКИ

Л. А. Штефан, Ю. В. Бекетова

Анотація


У статті визначено та схарактеризовано провідні соціально-педагогічні закономірності та принципи, представлено різні підходи до їх угрупування, а також запропоновано авторське бачення щодо класифікації закономірностей та принципів соціально-педагогічної науки. Зокрема, вивчення та узагальнення філософських, соціологічних, психологічних та педагогічних джерел і зв’язків соціальної педагогіки з іншими науками про людину дозволило провідні закономірності соціальної педагогіки як науки поділити на такі групи: закономірності, які є загальними для філософії, соціології і соціальної педагогіки; закономірності, що є загальними для психології і соціальної педагогіки; загальнопедагогічні закономірності; власне соціально-педагогічні закономірності. Вивчення провідних закономірностей соціальної педагогіки дозволяє стверджувати, що в сучасній соціально-педагогічній теорії, як і в педагогічній науці взагалі, ще недостатньо розробленим є питання з’ясування закономірностей цієї науки. Наприклад, до їх категорії потрапляють і сформульовані окремими дослідниками принципи даної науки (цілісність, детермінізм, наступність).

 Вивчення праць науковців свідчить про те, що на сьогоднішній день відсутня єдина класифікація принципів соціально-педагогічної науки, дискусійними також є питання їх визначення. Серед різних угрупувань принципів соціальної педагогіки як галузі наукового знання, особливого значення набуває поширений у сучасному наукознавстві їх розподіл на загальнонаукові та спеціальнонаукові. Підхід до соціальної педагогіки як до галузі педагогічної науки дозволяє спеціальнонаукові принципи, у свою чергу, поділити на загальнопедагогічні та власне соціально-педагогічні.

Зроблено висновок про те, що на сучасному етапі розвитку соціальної педагогіки як науки серед дослідників багато уваги приділяється питанням з’ясування основних закономірностей та принципів цієї науки. Вважаємо, що окремі принципи та закономірності є штучними й синтезують уже відомі загальнопедагогічні. На відміну від попередніх дослідників ми розширили уявлення про провідні соціально-педагогічні принципи та закономірності.

 Ключові слова: принципи, закономірності, наука, соціальна педагогіка, антропологічні науки.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Коменский Я.А. Избранные педагогические сочинения: В 2-х томах. М., 1982. С. 529.

Лозова В.І., Троцко Г.В. Теоретичні основи виховання і навчання (навчальний посібник для студентів педагогічних навчальних закладів). Харків: ХДПУ, 1997. 338 с.

Мигович І.І. Соціальна робота. Вступ до спеціальності. Ужгород, 1997. — 190 с.

Филиппова Л.В. Философские основы теории и практики социальной педагогики: Дисс… д-ра филос. наук: 09.00.01. Н.-Новгород, 1993. 305 с.

REFERENCES:

Filippova, L.V. (1993). Filosofskie osnovy teorii i praktiki social'noj pedagogiki [The philosophical foundations of the theory and practice of social pedagogy]. (Doctor’s thesis). N.-Novgorod, Russian (in Russian).

Komenskij, Ja. A. (1982). Izbrannye pedagogicheskie sochinenija. [Selected Pedagogical Compositions]: V 2-h tomah. M. (in Russian).

Lozova, V. I. & Trotsko, H. V. (1997). Teoretychni osnovy vykhovannia i navchannia. [Theoretical foundations of education and training]. Kharkiv: KhDPU. (in Ukranian).

Myhovych, I. I. (1997). Sotsialna robota. [Social work]. Vstup do spetsialnosti. Uzhhorod. (in Ukranian).




DOI: https://doi.org/10.34142/23128046.2020.48.15

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.