СТРЕС, ВИКЛИКАНИЙ ПАНДЕМІЄЮ COVID-19: ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ КОРЕЛЯТИ

Тамара Хомуленко, Ірина Кислова

Анотація


Актуальність дослідження. Окремої уваги потребує проблема вивчення стресу, викликаного пандемією COVID-19.

Мета дослідження – визначити особливості перебігу стресу, викликаного COVID-19 у досліджуваних із різним тілесним локусом контролю та в залежності від досвіду хвороби.

Вибірка і методи дослідження. У дослідженні було використано адаптовану COVID-стрес шкалу (Хомуленко та ін.., 2021), методика діагностики тілесного локусу контрою (Хомуленко та ін.., 2019). Вибірку досліджуваних склали 150 осіб, рівномірно представлені за критерієм перебігу хвороби: 1 група – не хворіли на COVID, 2 група – хворіли на COVID у легкій формі та 3- хворіли на COVID у тяжкій формі. Серед досліджуваних 24 – особи з вираженим інтернальним тілесним локусом, 35 – із помірно інтернальним тілесним локусом контролю, 91- із екстернальним тілесним локусом контролю.

Результати. Визначено специфіку перебігу стресу, викликаного COVID-19 у досліджуваних із екстернальним та інфернальним тілесним локусом контролю та в залежності від досвіду хвороби.

Висновки та перспективи. Екстернальний тілесний локус контролю як переконання у тому, що власний фізичний стан та стан здоровя контролювати дуже складно, а факт захворювання та перебіг хвороби не залежить від профілактичних дій та докладених зусиль для одужання відіграє негативну роль у психоемоційних станах особистості у ситуації пандемії. Негативний досвід захворювання зазначений ефект підсилює, утім як відсутність безпосереднього досвіду хвороби та перебіг хвороби у легкій формі характеризуються слабкими зв’язками тілесної інтернальності та стресу, викликаного COVID-19. Поєднання факторів тяжкості перебігу хвороби та екстернального тілесного локусу контролю статистично значущо взаємозумовлені із страхом дефіциту ліків та засобів одужання.


Ключові слова


COVID-стрес шкала, психодіагностика, страхи, тривожність, стрес, викликаний пандемією COVID-19, тілесний локус контролю.

Повний текст:

PDF

Посилання


Хомуленко Т.Б., Кислова І.С., Запорожец Ю.О. (2021). Адаптація методики CSC (COVID stress scale) для дослідження стресу, викликаного пандемією COVID-19. Вісник ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Психологія. Випуск 65. 293-304.

Хомуленко Т.Б., Крамченкова В.О., Туркова Д.М., Лєсніченко Н.П., Миронович Б.С. (2019). Методика діагностики тілесного локусу контролю Вісник ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Психологія. Випуск 62. 293-316.

Taylora S., Landryb C.A., Paluszekb M.M., Fergusc T.A., McKayd D., Asmundsonb G.J.G. (2020). Development and initial validation of the COVID Stress Scales. Journal of Anxiety Disorders, 72.www.elsevier.com/locate/janxdis




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2022.67.11

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.