ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ГЕНДЕРНИХ ТА КЛІНІКО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ НЕВРОТИЧНО ХВОРИХ

Лариса Абсалямова, Богдан Чернець

Анотація


Актуальність дослідження. Наразі у психологічній літературі відсутні систематизовані уявлення щодо психологічних особливостей оцінки хворими на невротичні розлади якості свого життя, що, у свою чергу, підкреслює необхідність проведення спеціального комплексного психодіагностичного дослідження, спрямованого на аналіз оцінки якості життя.

Мета. Стаття присвячена викладу матеріалів експериментального дослідження взаємозв’язку гендерних та клініко-психологічних особливостей хворих на невроз.

Результати. Показано, що якість життя після лікування чоловіки з невротичними розладами оцінили вище, аніж жінки, у сфері особистих вірувань, духовних і релігійних переконань, у сфері фінансових ресурсів, і сфері задоволеності своєю зовнішністю і образом тіла. В той же час жінки з невротичними розладами навіть після лікування не змогли оцінити якість свого життєвого функціонування ні в одній сфері вище, аніж чоловіки.

Висновки. У пацієнтів з невротичними розладами обох статей в процесі терапії відбувається редукція психопатологічної симптоматики, зменшується її тяжкість, різноманітність симптомів і у зв’язку з цим знижується рівень дистресу, викликаного соматичним і психологічним неблагополуччям. В якості основних психотерапевтичних завдань при лікуванні пацієнтів із невротичними розладами повинні виступати: корекція ірраціональних вимог відносно себе, а також ірраціональних установок катастрофізації, з метою формування адекватнішого ставлення до себе і до оточуючих.. Рекомендується також закріплення конструктивних механізмів копінгу, таких як «Планування вирішення проблеми», «Пошук соціальної підтримки» і «Прийняття відповідальності» і зниження частоти використання неконструктивних форм поведінки, зокрема «Уникнення». Психотерапевтичними мішенями повинні виступати основні компоненти стосунків особистості: когнітивний, емоційний і поведінковий, а психотерапевтична дія в цілому повинна сприяти розширенню сфери самосвідомості, поліпшенню самопізнання, набуттю навичок конструктивнішої поведінки і саморегуляції.. Результати виявлення взаємозв'язків клініко-психологічних показників і рівня якості життя хворих дозволять визначати і контролювати ефективність проведеної психотерапії.


Ключові слова


невроз, гендер, клініко-психологічні особливості, образ тіла, психотерапія, переконання, якість життя.

Повний текст:

PDF

Посилання


Александров А. А. Психотерапия: Учебное пособие / Александров А.А. — СПб.: Питер, 2004. – 455 с.

Гурвич И.Н. Социальная психология здоровья / И.Н. Гурвич. -СПб.: Издательство Санкт-Петербургского университета, 1999. – 388 с.

Максименко С.Д. Психология внутреннего пространства свободы личности / С.Д. Максименко // Актуальні проблеми психології: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г.С. Костюка. Психологія особистості. Психологічна допомога особистості. – Київ, 2012. – Том 11, вип. 6. – С. 3-12.

Новик А.А. Руководство по исследованию качества жизни в медицине / Новик А. А., Ионова Т. И., под ред. академика РАМН Ю.Л. Шевченко. – 2-е издание. – М.ЮЛМА Медиа Групп. 2007. – 314 с.

Шевченко Ю.Л. Концепция исследования качества жизни в здравоохранении России / Шевченко Ю.Л. // Вестник Межнационального Центра исследования качества жизни, 2003. – С. 3-21.

Kassinove Н. Survey of personal beliefs / H. Kassinove, A. Berger. - Hofstra University, 1988. – 214 p.




DOI: https://doi.org/10.34142/23129387.2023.68.07

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.